HEKİMHAN KAMUOYUNA

HEKİMHAN KAMUOYUNA

Merhaba...
Hekimhan kültürü ile ilgili temeli Melih Yılmaz arkadaşımız tarafından atılan bir bildiri metni hazırladık. Bildiriyi Hekimhan kültürü ile ilgilenen bazı arkadaşlara gönderdik. Anımsayamadığımız arkadaşlarımız ya da Hekimhan ile ilgilenen başka kişilere de “bildiriyi inceleyerek görüş bildirmek, altına imza atmak istiyorsanız bekliyoruz” diyoruz.
Dönüşler Süleyman Özerol'da toplanacak ve daha sonra imza atanların toplu onayıyla basına ve kamuoyuna duyurulacaktır.

Selamlar, saygılar...

Hazırlayıcılar Adına
Süleyman ÖZEROL
Emekli Öğretmen-Gazeteci
sozmezirme@gmail.com

HEKİMHAN KAMUOYUNA

Hekimhan, köklü bir kültürü olan bir yerleşim yeridir. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte hükümetler tarafından yapılan yanlış politikalar sonucunda ülkemizin genelinde olduğu gibi Hekimhan da göç vermiş, yaklaşık yirmi yıl önce yirmi bine yaklaşmış nüfus günümüzde altı bine düşmüştür.
Biz Hekimhan sevdalısı kişiler olarak en başta sanat, kültür ve tanıtımın Hekimhan için bir çıkar yol olduğunu düşünmekteyiz. Bu amaçla Hekimhan Belediyesi bünyesinde bir Kültür, Sanat ve Tanıtım Müdürlüğü kurulması gerektiğine inanmaktayız. Bu müdürlük göstermelik bir yapıda olmamalıdır; görev ve yetkileri yasalar çerçevesinde belirlenmeli, belli bir bütçesi olmalı ve personel seçimi titizlikle yapılmalıdır. Başına getirilecek kişinin bu alanda yetkinliğinin tartışma konusu olmaması gerektiğini düşünmekteyiz.
Bu müdürlük elbette Belediye Başkanlığına karşı sorumlu olmakla birlikte ilçedeki diğer resmi kurum ve kuruluşlarla da koordineli biçimde çalışmalı, sivil toplum kuruluşlarına değer vermelidir.
Hekimhan Belediyesi Kültür, Sanat ve Tanıtım Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

1. Hekimhan’ı tanıtıcı yazılı ve görsel yayınlar hazırlanmalıdır

Bu tanıtım verileri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığı ile yaygınlaştırılmalıdır. Bu çalışma profesyonel biçimde yapılmalı, protokol konuşmaları ile sıkıcılık yaratmamalıdır.

2. Hekimhan Belediyesi İnternet Sitesinin yönetimini üstlenmelidir

Hazırlanan görüntülü materyaller bu sitede yayınlanmalı, haber sitesi konumunda olmamakla birlikte ilçeden sanat, kültür ve tanıtım haberlerine yer vermeli, sık sık güncellenmelidir. Bu site ayrıca, yakın ilçe ve ilde gerçekleşen etkinlikler hakkında da yayın yapabilmeli, ilçe içerisinde ve ülke genelinde aranan bir nitelik göstermelidir.

3. Tarihsel yapı ve alanların dökümünü çıkarmalıdır

Kültür Bakanlığının ilgili birimleriyle ilgili hiyerarşi ile irtibat kurularak bunların yenileme ve düzenlemeleri için çalışmalıdır. Yıkılan her eski ev yitip giden bir değerimizdir. Literatürde her ne kadar “Hekimhan Evleri” diye bir kavram yoksa da elde kalan birkaç eski yapı, içinde yaşayanları ve mirasçılarını mağdur etmeden Hekimhan kültür hayatına katılmalıdır. Bu bağlamda eski mimari belirlenmeli, çizimleri yaptırılmalı, yeni ev yaptıracak kişi ve kurumlara eski mimari biçiminde yapması için telkinlerde bulunulmalı, Belediye ve diğer kurumlar bu şahıs ve kurumlara yasal olarak tüm kolaylıkları göstermelidir.

4. Turizm alanında çalışmalar yapmalıdır


Hekimhan doğal güzellikleri başka birçok yerleşim yerine oranla daha fazla olan bir yerdir. Piknik, mesire, ziyaret, kamp ve gezi alanları belirlenmeli, bunların günübirlik veya belli zaman dilimleri için turizm etkinliklerine katılımı için projeler hazırlanıp ilgili devlet kurumlarıyla irtibata geçilerek hayata geçirilmesi planlanmalıdır. Örneğin su gözelerinin bulunduğu alanlar yeniden düzenlenmeli, çevresinde yaşayan vatandaşlar mağdur edilmeden gerekirse kamulaştırma yoluna gidilerek bu yerler piknik, gezi, kamp, ziyaret veya mesire alanı haline getirilmelidir. Bu çalışmalarda peyzaj mimarlarının olması gereklilik arz etmektedir. Hiçbir zaman “Ben yaptım oldu” mantığına prim verilmemelidir. Bu bağlamda gerek yerel anlamda kurulacak, gerekse mevcut tur şirketleriyle irtibata geçilerek Hekimhan Turları düzenlenmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.

5. Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk adına yarışma düzenlemelidir

Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk, ülkemiz genelinde tanınan ve adları dünyaya taşmış iki önemli edebiyatçıdır. Bu edebiyat değerlerimizin adları, Hekimhanlı hiç kimseyi darıltmayacak bir cadde veya sokağa verilmelidir, Taş Han veya restore edilecek herhangi bir yerde adlarına ev/oda ayrılmalı, mirasçılarıyla irtibata geçilerek bazı özel eşyaları ve tüm kitapları sergilenmelidir. Ayrıca Hekimhan Belediyesi Eflatun Cem Güney Edebiyat Ödülü ve Hekimhan Belediyesi Cahit Uçuk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü adı altında, bütün yasal işlemler gerçekleştirildikten sonra, Türkiye genelinde iki ayrı yarışma düzenlenmelidir. Bu yarışmanın şartnamesi hazırlanmalı, ilgili edebiyat dergi ve İnternet sitelerinde tüm Türkiye’ye duyurusu yapılmalı, seçiciler kurulu (jüri) ülkemizin seçkin edebiyatçı ve akademisyenlerinden belirlenmelidir. Bu yarışma bir defaya özgü olmamalı, kurumsallaştırılarak geleneksel hale getirilmelidir.

6. Şenlik, fuar veya festival düzenlemelidir


Kültür Bakanlığı ile bağlantı kurularak geleneksel hale getirilecek, kurumsallaşacak biçimde Hekimhan Festivali, Hekimhan Şenlikleri, Hekimhan Fuarı ya da başka bir adla, her yıl, belli zamanlarda etkinlikler düzenlemelidir. Bu, Belediye Başkanlarının da iş yükünü hafifletecektir. Yalnızca ülke genelinde tanınan bir sanatçıya ödenecek yüklü miktarda para ile tanıtımın sağlanamayacağı açıktır. Bu şenliklere birkaç şarkıcının katılımı değil, okullardaki öğrencilerin tiyatral etkinlikleri de katılmalı, gerekirse Devlet Tiyatroları veya özel tiyatroların da sahne alması sağlanmalıdır. Bir, çok amaçlı salon yapılana kadar bu tür etkinlikler gezici sahne ile çözümlenebilir. Ayrıca Hekimhan veya başka yerlerin sivil toplum kuruluşlarının oluşturdukları/oluşturacakları müzik veya tiyatro topluluklarının bu şenliklerde sahne almaları sağlanmalıdır. Bu şenlikte fotoğraf, el işi ve resim gibi sergiler de açılmalı, yazarlar için imza stantları açılmalı şenlik panayır havasına büründürülmelidir.


7. Hekimhan Kitaplığı oluşturulmalıdır


Hekimhan birçok sanatçı, bilim insanı, akademisyen, yazar, devlet adamı yetiştiren bir yerdir. Hekimhan Belediyesi Kültür, Sanat ve Tanıtım Müdürlüğü ilk önce bir "Hekimhan Bibliyografyası" çalışması yapmalı, içinde Hekimhan adı geçen hemen tüm kaynakları belirlemeli ve yayınlanmalıdır. Ayrıca Hekimhanlı yerel sanatçıların, şairlerin, Hekimhan konulu yapıt üreten yazarların çalışmalarını değerlendirmeli, profesyonel bir editörlük çalışmasından sonra yayınlanmalıdır. Bu yayınlar Hekimhan genelindeki okullara ve kütüphanelere dağıtılmalı; Hekimhan ve Malatya eksenli olmak üzere ülke genelinde satışa sunulmalı, bu amaçla İnternet satışı da yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bedava yapılacak dağıtım yapıtın değerini düşürür.
Hekimhan Kitaplığı içerisinde yer alması düşünülen yapıtlar için kitap yazdırılmalı. Bu alanda yeterliliğini kanıtlamış kişilere; Hekimhan Tarihi, Hekimhan Evleri, Hekimhan Gelenekleri, Hekimhan Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Hekimhanlı Saz Ustaları, Hekimhanlı Müzisyenler, Hekimhanlı Sanatçılar, Hekimhan Öyküleri, Hekimhan Fotoğrafları, Hekimhan Masalları, Hekimhan Belediye Tarihi, Hekimhanlı Büyük Devlet Adamları gibi kitap siparişleri verilmeli, yapıtlar titizlikle incelenip kafalarda hiçbir soru işareti belirmeyecek biçimde değerlendirilmeli ve kaliteli basımı yapılarak okuyuculara sunulmalıdır. Bu alanda şimdiye kadar yayınlanmış yapıtlar temin edilmeli, tükenmiş yapıtlar gözden geçirilerek yeniden yayınlanmalı ve satışa sunulmalıdır.
Tüm bu sanat, kültür ve tanıtım hizmetlerinden başka sportif ve ekonomik çalışmalar da bu bağlamda ele alınmalı yapılacak işler belirlenmeli ve hayata geçirilmesi için azami çaba gösterilmelidir.
Hekimhanlı ya da Hekimhan sevdalısı kişiler olarak yerel seçimlerden sonra Belediye yönetimine gelecek kişilere aşağıdaki isteklerimizi iletmeyi bir görev saymaktayız. Her ne kadar bu isteklerin gerçekleşmesi için yerel seçimlere gerek yoksa da şu andan itibaren yapılacak bir girişim seçim yatırımı olarak değerlendirilebilecektir.
Bütün siyasi parti ve kişilere eşit uzaklıkta olduğumuzu özellikle belirtirken isteklerimizin Hekimhan’ın seçimlerden sonraki beş yılı kapsayan çalışmalar olarak değerlendirilmesini arzu ediyoruz.

Saygılarımızla…


NOT: Bu yazı, Melih Yılmaz ve Süleyman Özerol tarafından 2013 yazında çeşitli sitelerde ve gazetelerde yayınlamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar