HEKİMHAN ARGUVAN MESELESİ

HEKİMHAN ARGUVAN MESELESİ


                                           Erhan SOĞUKPINAR

Yıl 1970 den sonralar, tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, rahmetlik ziraatçı Hacı Abinin Hekimhan Ziraat’ta memur olduğu dönemlerde, Tarım Bakanlığı yeni yapılanmalar içerisinde, tarımın, çiftçinin, mahsulün verimli olması için her türlü konuya maydanoz olduğu gibi, arada sırada salata yapmaya da uğraşıyor. Yani anlıyacağınız Tarım Bakanlığında her işgüzar memur bir genelge yayınlıyor, her bi şeye destek de köstek de oluyor. Eyi bişeyler yapıyor yani...

Yaz gelmiş alem bahçelerde kaysı yeyip tut silkelediği, haymaların dibinde, goyun guzu otladığı bir meğsümde, Tarım Bakanlığından bütün ilçelerle beraber, Hekimhan Ziraat Müdürlüğüne de bir yazı geliyor. Konu, "yaban domuzlarının, tarlaya, bahçeye veya çevreye verdikleri zararla" ilgili. Gelen Bakanlık yazısının içeriği şöyle:

"Bakanlığımız yaban domuzlarının çoğalmasına karşı yeni uygulamaya koyduğu yönetmelik çerçevesinde, ilçeniz sınırları içerisinde, yaban domuzu görülmüşse; görülen mevkiin ve kaç adet görüldüğünün bakanlığımıza bildirmesi hususu. Şayet görülmüş veya duyulmuşsa, Müdürlüğünüz emrine bir kırma tüfek ve yeterince, domuz mermisi gönderilecektir. Konunun değerlendirilmesi..."

Bizim ziraatçılarımız da; "Yaban domuzu yok emme, varmış gibi bir yazı yazak, heç değilse bakanlığın gönderdiği gırma tüfekle ava gideriz, davşan, keklik neyim vurur, orda mangal ederiz, hemide sipor neyim olur, yazı yaban goymaz gezeriz "diye bir güzel konuşurlar. Bakanlığa şöyle hatırlı, aman aman yandık türü bir imdat yazısını, aralarında en eyi iki barmak daktiloğ bilenine yazdırırlar.

Yazı şöyledir:
"İlçemiz hudutları içerisinde bir çift yaban domuzu görülmüş olduğu, gelen ihbarlardan anlaşılmıştır. Köylülerimiz korku ve telaş içerisinde müdürlüğümüze başvurmuş olup, Bakanlığımızın yüksek müsadeleri ve müdürlüğümüze emir vermeleri halinde, domuzların itlaf edilmesi için bir kırma tüfek ve yeterince mermi gönderilmesini. Arz eyleriz."

Bakanlıkta bu yazıya binaen bir kırma tüfek ve yeterince mermi gönderir. Bizimkiler ilk sene avlanırlar gezerler tozarlar. Amma ertesi yıl Bakanlıktan bir yazı daha gelir.

"İlçeniz sınırları içerisinde geçen yıl görülmüş olan yaban domuzlarının kaç tanesinin itlaf edildiği, itlaf edilmediyse şu anda ki yaban domuzu sayısının kaç olduğu ve mermiye ihtiyaçlarının olup olmadığı..."

Bizimkiler heç vuramadıklarını, domuzların her defasında çok atik davranıp tüfeğin menzilinden çıktıklarını ve çabuk çoğaldıkları için sayılarının on çifti geçtiğini ve daha çok mermiye ihtiyaçları olduğunu yazarlar. Derken, 3-5 yıl bu yazışmalar sürer gider, domuz sayısı her yıl artar, her defa mermi gelir filan... En son 300 – 400 ü geçmiştir domuz adeti için bildirilen rakam. Bakanlıktan bir gün “ACİL” mühürlü bir yazı gelir.

“Bu kadar fazla sayıda yaban domuzunun Hekimhan İlçe Tarımına çok büyük zararlar vereceği, bu sebeple, Ziraat Müdürlüğünde çalışan herkesin, bir seferberlik gibi yaban domuzu avlamalarına ve konunun tekrar Bakanlığa bildirilmesine...” 

Bizim zıratçılar eyle çokta gaygılanmazlar hemmen, Bu defa HAN'lı aklıyla 3-5 Gün sonra Bakanlığa bir yazı yazılır.

"Hekimhan ilçe hudutları içerisinde bulunan, 300 çift yaban domuzu, müdürlüğümüzün bütün personellerince çok yoğun bir avlanma ve kovalamaca sonucu, Hekimhan Hudutlarından sürülerek kovalanmış, eli silahlı müdürlüğümüz personelini gören bir çok yaban domuzu, yalçın kayalardan yuvarlanıp ölmüş, hayatta kalan Yaban domuzlarının hemen hemen hepisinin Arguvan ilçe hudutlarına kaçtıkları görülmüştür. Bu cihetle; konunun Arguvan Ziraat Müdürlüğünden sorulmasını...

İmza
Hekimhan İlçe Ziraat Memuru
...............

Bakanlık Hekimhan’la yazışmaları kesip Arguvan’a yeni bir kırma tüfek ve yeterince mermi gönderir.

Ölenlere Allah’tan rahmet dilerim


18 Mart 2012

Yorumlar

  1. Bakanlıkta gıda dairesinde çalışırken bu hikayeyi antalya tarım müdürlüğü üzerinden anlatmışlardı, orda da domuzları mersin işine sürmüşler, bakanlıkta mersinede yazı yazar :))))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar