Zurbahan'dan Beydağı'na...


Zurbahan'dan Beydağı'na...

Şeyh Hamit AKYÜZ

Zurbahan dağının 1970 metrelik zirvesinden etrafı seyrederken dört yönde tüm ufku kucaklar gibi olursunuz. Bir tarafta Hekimhan ilçe merkezinden başlayan kayısı ağaçları, Hatın kayasında taş aralarına saklanmış kar kümeleri, Kandıl göleti, derin bir vadiyi yırtarak akan acı dere, bozkırda meşe ağaçları, Karadağ'da yemyeşil çam ve ardıçlar, Leylek, Yama ve Ayranca dağları ve Hekimhan'ın tüm köylerini ayaklarınızın altında kalır.
Baktığınız her noktada farklı bir renk görürsünüz ki, sanki ta uzaklara kadar yemyeşil zemine renkli motiflerle süslü Yörük kilimleri serilmiş sanırsınız.
Zurbahan dağının doruğu bir kubbeye benzer. Etrafa baktığınızda sonsuza kadar görebildiğinizi hissettiğiniz tüm manzara sizin olur. Yücekaya'nın gölgesine sığınmış Hekimhan önünüze serilir. Doğuda Arguvan'a kadar tüm Hekimhan köylerini, batıda Güzelyurd'u, Dursunlu'yu, Sarıkız'ı, güneyde İpekyolu'nu, Kocaözü'nü, taa Yazıhan ovasından Beydağına kadar her yeri gözlerinizle buluşturursunuz. Orada her şeyin olduğu gibi göründüğü sessiz büyüklükle karşı karşıya kalırsınız. Zurbahan dağının zirvesinde o büyüklük içindeki yalnızlıkta kendinizi şehrin tahribatından kurtarıp yeniden bulursunuz. Orada özünüzde biriken isyan kaybolur, varlığınızın erdem dolu bir duyguya akıp gittiğini hissedersiniz.
Zurbahan dağının zirvesinden sonsuza bakan gözlerinizi kaçırıp, hemen ayaklarınızın dibinde taşlara tutunmuş çiçekler arasında masmavi bir lalenin size gülümsediğini görürsünüz, o lalenin güzelliğini, asilliğini ve farklılığını tespit için her bahar zirveye çıkmışımdır. Bir kök etrafında dağınık dallarına tutunmuş küçük yapraklarının arasından zarif ve tüylü sapının üzerinde dik durmaya çalışan o güzel çiçeğin mavilikle morluk arasındaki rengi sizi öyle bir etkiler ki taşların üzerine çöktüğünüz iki dizinizin üzerinde saatlerce kalır ona saygınızı ve sevginizi iletmeye çalışırsınız.
Her bahar buluştuğumda, bu mavi laleyi evimin bahçesine veya saksıya taşımaya ikna edemedim, o bir niyet çiçeği ile beraber dal dala yalnız olmadığını söylemeye çalışıyordu. Zurbahan dağının eteklerinden zirvesine kadar binlerce bitkinin ve çiçeğin mevsimle beraber sırasıyla dağı süslediği bir Mayıs ayının ilk haftasında dağa tırmanabilirseniz her adımda o lale mavi gözleriyle size gülümseyecektir.

Yorumlar

  1. Seni çok özledik babacım. Bugün ölüm yıldönümün. Sana ait ne varsa tekrar tekrar okumak, sen yaşamak ve yaşatmak istiyorum. Rüyalarımı ve sımsıkı tuttuğun ellerimi hiç bırakma. İyiki babamsın. İyiki varsın. Seni seviyoruz canım babam. Belki duymuyorsun ama hisset -ki biz senin bizi izlediğini bilyoruz- çünkü varlığına muhtacız. 😞😞

    YanıtlaSil
  2. Seni çok özledik babacım. Bugün ölüm yıldönümün. Sana ait ne varsa tekrar tekrar okumak, sen yaşamak ve yaşatmak istiyorum. Rüyalarımı ve sımsıkı tuttuğun ellerimi hiç bırakma. İyiki babamsın. İyiki varsın. Seni seviyoruz canım babam. Belki duymuyorsun ama hisset -ki biz senin bizi izlediğini bilyoruz- çünkü varlığına muhtacız. 😞😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemşerim ile yapacak çok şeyimiz vardı ama olmadı...
      Aynı gün annem Zehra Özerol da Tekirdağ Çorlu'da Hakka kavuştu.
      Hak rahmet eylesin....

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar