Kemal Keskin'e Onurluk

Kemal Keskin'e Onurluk...

Süleyman ÖZEROL

Hekimhan türkülerini yarım yüzyılı aşkın bir süredir ülke genelinde duyuran yerel sanatçı Kemal Keskin 6. Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivalinde onurlandırıldı.
Ballıkaya Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu başkanı Yusuf Başaran yönetim kurulu üyeleri Süleyman Özerol, Hüseyin Çakır ve Mehmet Güner 23 Temmuz 2014 günü Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları’nı makamında ziyaret ederek hem kutladılar hem de yörenin sorunlarını dile getirdiler.
Ziyarette Başkan Millioğulları, Ozan-Der Danışma Kurulu Üyesi Araştırmacı-Yazar Süleyman Özerol’dan Hekimhan festivali ile ilgili olarak önerilerini almak istediğini belirtti. Özerol konu ilgili görüşlerini açıkladı ve açıklamasında Hekimhan’ın ünlü sanatçısı Kemal Keskin’in onurlandırılması isteğinde bulundu. 
“Yarım yüzyıldan fazla zaman önceden beri Hekimhan türkülerini ülkemize ve dünyaya duyuran, tanıtan Kemal Keskin en azından bir onurluk ile ödüllendirilmeli. Bu onurluğun maddi değil manevi değeri yüksek olacaktır.”
Özerol ayrıca; “Danışma kurulu üyesi bulunduğum Halk Ozanları Kültür Derneği üyesi birçok Hekimhanlı ve Malatyalı ozan, ayrıca Ankara’da birçok Malatyalı sanatçı var. Bunlar da festivalde davet edilerek sanatlarını icra etmeleri sağlanmalı” dedi.
Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivali Komitesi, Süleyman Özerol’un daha önce de birçok kez dile getirdiği istemini olumlu bularak Kemal Keskin’i onurluk ile ödüllendi.
Süleyman Özerol, 27 Ağustos 2014 günü Kemal Keskin’in onurluğunu Öğretmen Evi Müdürü Cafer Dilek’in elinden aldı. Festival komitesine teşekkür eden Özerol, onurluğu Halk Ozanları Kültür Derneğinde düzenlenen bir törenle Kemal Keskin’e sunulacağını belirtti.
Halk Ozanları Kültür Derneği (OZAN-DER), 20 Aralık 2014 günü 40. Yıl etkinlikleri kapsamında 2014 yılının son etkinliği olan "Şiir Şöleni" etkinliğini gerçekleştirdi. 6. Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivalinde onurluk ile ödüllendirilen Hekimhan türkülerini yarım yüzyılı aşkın bir süredir ülke genelinde duyuran yerel sanatçı Kemal Keskin'in onurluğu etkinlik kapsamında sunuldu.


Kemal Keskin Kimdir?

1929 yılında Malatya İli Hekimhan ilçesi Hacılar köyünde doğdu, babası Hüseyin, annesi Zehra'dır. İlkokulu köyünde okudu, askere kadar köyünde yaşadı, askerliğini Erzurum palandökende motorlu topçu olarak yaptı. 
1957 yılında Ankara'ya geldi, Başbakanlık'ta 33 yıl 8 ay memur olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu. 
Ankara'da bulunduğu süreçte TRT Yurttan Sesler Topluluğu'nda 33 yıllık mahalli sanatçı olarak programlara katıldı. Muzaffer Sarısözen ve Ahmet Gazi Ayhan'dan bağlama çalmayı öğrendi.
73 plaka 16 kaset yaptı. Plakların kaydı İstanbul'da Edward Muradiye'nın şirketinde, kasetlerin kaydı ise Almanya ve Hollanda'da yapıldı.
Özellikle Hekimhan Hacılar köyü yöresi ve Sivas türküleri, deyişlerini plağa ve kasete okudu, radyo ve televizyonlarda çalıp söyledi. Okumuş olduğu türkülerden "Bir Güzel Methedem" türküsü dayısının oğlu Ali Aslan'a aittir.
Okuduğu türkü ve deyişlerin sözlerini, "İki Keklik Seke Seke" adıyla kitap olarak yayınladı (Kültür Ajans, Ankara 1998)
1966 yılında Ankara'da hemşerisi, Hekimhan Başkınık köyünden İbrahim Emici ile tanıştı. İbrahim Emici ile ortak olarak plak ve kaset yaptı. "İki Dost" adlı kasette, Kemal Keskin "Mihrali Bey", "Bu Yolun Yolcusu", "Havar", "Bir Kurşun Atacağım", "Çıktım Dağların Başına" türkülerini okudu.
Ankara'da yaşayan Keskin, 24 Ağustos 2021 Salı günü aramızdan ayrıldı. 



Kemal Keskin’in Plaklara Okuduğu Türkülerden…

* Mehrali Bey (Ben Gidiyom...)
* Bir Güzel Methedem 
* Bir Can Bir Canı Severse (Havar Havar )
* Bir Zaman
* Çıktım Dağların Başına
* Çıktım Yücesine (Perişan)
* Dillo Can,
* Dostun Bahçesine Hoyrat Girmiş
* Dut Ağacı Düzdedir
* Dut Yedim Duttu Beni
* Engine Ha Engine
* Ey Cahil Sofu
* Gelin Gelin Gel Oyna
* İki Keklik Seke Seke
* Kara Koyun Meler
* Karamuh Dalını Atmış Kenara
* Malatya'nın Kavakları
* Oy Oy Sebebim Oy
* Ölüm Elinden Elinden
* Soku Dibinde Kuzu
* Trenin Yolları Demir Değil mi?
* Yoncalığın Cılga Yolu

Yaşamöyküsü, 16 Mayıs 2017 günü Ankara Dikmen'de kendisinden derlendi. Hekimhanlı Ozan Kul Emici düzenlemeye katkı sağladı. Teşekkürler...

Yorumlar

  1. varol sen Amcam Kemal Keskin Diline yüregine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Allahtan rahmet diliyorum.mekanı cennet yattığı yer nur olsun.bu gün itibarı ile hakkın rahmetine kavųşmuştur.24.08.2021.

    YanıtlaSil
  3. Allahtan rahmet diliyorum.mekanı cennet yattığı yer nur olsun.bu gün itibarı ile hakkın rahmetine kavuşmuştur24 08 2021.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar