Saz Köylerine Yaz Gezisi

SAZ KÖYLERİNDE YAZ GEZİSİ

Süleyman ÖZEROL

          26 Ekim 2014 günü Hekimhanlılar Derneğine gittiğimde Muharrem Gairağaoğlu ve İsmail Adıgüzel vardı. Bir süre sohbet ettik. Muharrem Garipağaoğlu Saz Köyleri Derneğine gitmek istiyormuş, Haydar Bal’ı aradım, yerinde imiş, bir süre sonra da oraya yollandık. Muharrem Garipağaoğlu ile Doğan Çiçekçiliğe gittik. Saz Köyleri Derneğinin 9 Kasım 2014 Pazar günü saat 12.00’de dernek binasında aşuresi varmış…
          Muharrem Garipağaoğlu 1949-1950 öğretim yılında Saz köyünde göreve başlamış ve burada dört yıl öğretmenlik yapmış. Eskilere gittiler, epeyce konuştular. O zaman saz tek muhtarlık imiş. O zamanın kişilerin yerlerini sordu, öğrenmeye çalıştı Haydar’dan. Muharrem Garipağaoğlu’nun o zamanki öğrencileri bugün 75 yaşına merdiven dayamış yaşlılar olmalı…
          Garipağaoğlu ailesinden milletvekilliği yapan Hacı Garipağaoğlu’ndan söz etti.
          Haydar Bal, 2014 Ağustosunda yapılan Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivali sırasında 100 kişilik bir gurubun Saz köylerini ziyaretini ve köylülerin konuk edişini anlattı. Anlattıklarını not ettim ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

          100 Kişilik Grup

          Hekimhan’da 16-17 Ağustos 2014 günlerinde gerçekleştirilen Hekimhan Ceviz Maden ve Kültür Festivali çerçevesinde Saz köylerinden Saz Köylerinde (Aşağı Saz, Yukarı Saz ve Saraylı) olup da ülkemizin çeşitli illerinde bulunan İstanbul, Ankara ve Malatya başta olmak üzere çeşitli illerden çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 100 kişilik grup ata topraklarına geldiler. Özlem giderdiler, tanıştılar, yeni arkadaşlıklar kurdular, çeşitli yörelerini gezdiler, yediler, içtiler, eğlendiler, festivali izlediler, anlatacak bir şeyleri olmak üzere geldikleri yerlere döndüler…
          İstanbul Saz Köyleri Derneği Başkanı Ali Şahin, Ankara Hekimhan Saz Köyleri Denek Başkanı Haydar Bal ve Malatya Hekimhan Saz Köyleri Derneği Başkanı Mustafa Ceyran öncülüğünde gerçekleştirilen gezinin köyler ile ilgili programlarını üç köyün muhtarı ayrı ayrı düzenlediler. Gelenlerin yol giderleri dernek başkanlarınca çeşitli kaynaklardan sağlandı. Yatacak, yiyecekler köylülerce karşılandı.

          16 Ağustos 2014, Cumartesi

          100 kişilik gezi ekibine Hekimhan’ın tarihi Taşhan’ında Hekimhan Belediyesi tarafında kahvaltı verilmesini ardından Aşağı Saz köyüne gidildi. Burada grup davullu zurnalı halk oyunları ile karşılandı. Köyün ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen İsli Mağara ve diğer yerler gezildi. Akşam, Yukarı Saz köyünde eğlence düzenlendi.

          16 Ağustos 2014, Pazar

          Hekimhan Kaymakamı Mesut Çoban makamında ziyaret edildi. Kaymakam Çoban yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin geleneksel hale gelmesi gerektiğini vurguladı.
          Öğle saatlerinde Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları ve CHP İstanbul Milletvekili DİSK eski başkanlarından Süleyman Çelebi’nin de katılımı ile Saraylı köyüne gidildi. Burada davullu zurnalı karşılama ile halk oyunları ve tura gösterisi yapıldı. Grup, akşam Hekimhan’da festival etkinliklerini izledi, festival sonrasında geldikleri yerlere döndüler.
          Ankara Hekimhan Saz Köyleri Denek Başkanı Haydar Bal, bu etkinliklerin örnek oluşturmasını ve gelecek festivallerde de gündeme getirilerek köy gezileri düzenlenmesini istediklerini söyledi.


Fotoğraflara tıkladığınızda büyüyecektir

Yorumlar

Popüler Yayınlar