Saz Köyleri Derneği Abdal Musa Cemi ve Kurbanı

Saz Köyleri Derneği Abdal Musa Cemi ve Kurbanı


Hekimhan'ın Aşağı Saz, Yukarı Saz ve Saraylı köylerinin Ankara'da bulunan Saz Köyleri Derneği Abdal Musa Cemi ve Kurbanı yaptı.
Hüsnü İyidoğan’ın yürüttüğü cemde Hüsnü İyidoğan, Kenan Şahbudak, Kamber Nar, Ufuk Toprak, Hüseyin Kaya zakirlik yaptılar.
Konu ile ilgili olarak Kemal Ayaz arkadaşımızın gözlemlerini sunalım. 
Kendisine teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar, Canlar, Dostlar...
Ankara'da bulunan Hekimhan Sazlıca Köy Derneklerinin düzenlediği Abdal Musa Lokması ve Cem Töreni Çankaya Belediyesi Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cem Evinde 21 Şubat 2015 tarihinde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.
Abdal Musa Lokması ve cem nasıl yapılır?
Cemde okunan duaları nelerdir ve nasıl okunur?
Katılan insanlara doğru bilgiler nasıl aktarılır?
Kimler bilgi verebilir?
Cem nasıl yapılır, tarihçesi, nereden ve ne zaman gelmiştir?
Hangi şartlarda cem ve ceme bağlı semah nasıl dönülür?
Sorular yanıtları ile halka sunuldu, halk bilgilendirildi. 
Konularında ve uygulamaların tamamı hakkında herkesin anlayabileceği bir şekilde bilgilendirme yapıldı.
Cem, Abdal Musa Lokması, dara durma ve hizmetler ile ilgili erkân törenlerinin gerçeklere yakın uygulanmış olması katılan hemşerilerimiz tarafından daha ilgi ile takip edildi.
Abdal Musa Lokmasında dağıtılanların destur verilmeden yenilmesi durumunda cezalandırma (!) uygulanmaktadır. Dua'dan önce dağıtılan Lokma'yı yiyen canlar hakkında şikâyet olursa cemi yöneten dede tarafından Dar'a çekilir ve ceza verilir. Bu ceza herhangi bir kurban ya da bağış olabilir. Bu, bugünkü cemde uygulamalı olarak yapıldı. Dara duran kişiler bir sonra yapılacak olan cem ve Abdal Musa Lokmasına birer kurban bağışladıklarını (adadıklarını) bildirdiler.
Abdal Musa Lokması ve Cemine hemşerilerimiz yoğun bir ilgi göstermişlerdir ve duygusal anların yaşanmasına da neden oldu.
Cemin ve kurbanın gerçekleşmesinde başından sonuna emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar