Yukarı Saz Cem Evi Açıldı

Yukarı Saz Cem Evi Açıldı

29 Ekim 2016, Bugün Cumhuriyet Bayramı...
Cumhuriyetin 75. Yılında Gazetemiz Malatya Yorum’da (29 Ekim 1998) köşemdeki “bir cümlelik” köşe yazımı paylaştım. 
“Bu ülkenin harcında yel bile olamayanların Cumhuriyeti eleştirmeye hakları olamaz”
Saat 10.00 sıralarında muhtar Abidin Koç'u aradım, öğlene doğru İğdir’e gittik. İğdir Köyü Kültür Derneği salonunda Mustafa Ercan’ın yemeği verildi. Yemekten sonra Abidin Koç ile İğdir köyüne, İğdir köyünde de muhtar Sırrı Demirhan ve Başkavak Köyü Muhtarı Kenan Aslan ile birlikte İğdir muhtarının arabası ile Hekimhan Yukarı Saz Cem Evi açılışına gittik.
Deveci, Karaköcek, Aşağı Saz derken Yukarı Saz'a vardık. Yol çok bozuk ve oldukça dağlık bir bölgede olan Yukarı Saz'da cem evinin açılışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sunucu Onur Sazak, açış konuşmasını yaptı. 
Muhtar Hüseyin Ekiz, Yukarı Saz hakkında bilgi verdi. Cem evinin yapılış sürecine değindi, M. Ali Bal’ın katkısından söz etti.
Mehmet Ali Bal, iş adamı olmadığını, köyünü çok sevdiğini, kendisini dünyaya getiren ve burada büyüten anasının ve okumasında yardımcı olanların emeklerini unutmadığını dile getirdi.
Cem evini köy doğumlular olarak kendi çabaları ve paraları ile yaptıklarını, yalnızca Hekimhan Belediyesinden yardım aldıklarını söyledi. Cumhuriyet Bayramına denk getirilmesinin önemine değinen Bal, “Buranın yerinde ahırdan bozma cem evi vardı. Yıllardan beri gizli ibadet ediliyordu. Şimdi daha modern bir yerde ve herkesin gözü önünde ibadetimizi yapacağız. Aleviyiz ama dinci değiliz. Kürt’üz ama Kürtçü değiliz. Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini bağladı.
Mehmet Ali Bal’ın konuşmasının arasında Ankara Saz Köyleri Derneği Başkanı Haydar Bal’ın kızı duygulu cümlelerle kısa bir konuşma yaptı.
Rıza Sazak (Dede): Cumhuriyet Bayramına denk getirilmesi güzel bir şey olduğunu belirten dede, M. Ali Bal’ın katkısının çok önemli olduğunu belirterek, “Cem evinin yeri Abuseyif Dayımın evi idi, onu saygıyla anıyorum” dedi. Alevilik ile ilgili birkaç cümle ile görüşlerini dile getirdi.
Aliseydi Millioğulları (Hekimhan Belediye Başkanı): 1974 yılında Ankara’da göreve başlama ve Dikmen’de Sazlılar ile tanışması, Haydar Bal ve diğerleri üzerinde durdu. Belediye olarak Yukarı Saz köyü Cem Evine katkıları olduğunu söyledi.
Veli Ağbaba’nın Genel Başkan yardımcısı ve milletvekili olarak cem evleri konusundaki çalışmalarından söz etti.
Enver Kiraz (CHP Malatya İl Başkanı): Gününü ilki anlam ve önemi üzerinde durarak Cumhuriyet Bayramına denk getirilmesi konusuna değindi. Alevi düşüncesinin insancılık yönü ve diğer özelliklerinden söz etti.
Veli Ağbaba (CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili): 2010 yılında Aşağı Saz Söyü Cem Evi açılışında il başkanı olduğunu belirten Ağbaba, “Bu köylerin yaşam koşulları ve yaşadığımız sorunları düşündüm. 231 belediyemizde cem evlerinin ibadethane olarak tanınması kararı alındı. Siyasi iktidar ne derse desin tek kişi de ibadet etse cem evleri ibadethanedir hemen yakınımızdaki Onar köyünde 900 yıllık cem evi vardır” dedi. Cem evlerinde olumsuz bir durumun olmadığını, tam tersi barışın, kardeşliğin savunulduğunu, dile getirildiğini belirtti.
Aşağı Saz, Yukarı Saz, Saraylı ve çevre köyler, Hekimhan, Malatya ve il dışından gelen konukların katıldığı açılış töreninde konuşmaları ve onurluk sunumundan sonra cem evi açılış duasını Elbistan Kantarma'dan gelen Sinemilli Ocağından Abuzer Erdoğan Dede yaptı. Abuzer Dede yönetiminde akşam da Yukarı Saz Cem Evinde ilk cem yapıldı. Cemde Seyit Rıza Sazak ile Hüseyin Kaya zakirlik yaptılar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar