Yukarı Saz Cem Evi Açılış Konuşmaları

“Görünüşleri fakir, fakat gönülleri zengin, yetmiş iki millete aynı gözle bakan, bir dilim ekmeğini başkaları ile paylaşan insanlarız”


Değerli Misafirlerimiz Değerli Sazlılar…

Sazlıca Köyümüzün Cem Evi açılışına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizleri köyümüzde ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bizim için önemli olan bugünde duygu ve düşüncelerimi ifade etmek fırsatı veren tüm Sazlılara teşekkür ederim. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağan ettiği Cumhuriyetimizin 93. Yıldönümü olması; bugünü bizim için çok daha anlamlı kılmaktadır.

Değerli Dostlar,
İnsanlık tarihine baktığımızda sürekli göçlerin yaşandığı ve insanların yer değiştirdiği görülmektedir. Kimi zaman doğa şartları, kimi zaman savaş kimi zaman ekonomik nedenlerden dolayı insanların; şehirlerarası, ülkeler arası hatta kıtalar arası göç ettiğini görmekteyiz. Bizim dedelerimizde göç yolu ile buralara gelerek yerleşik hayata geçmişlerdir. Elimizde bilimsel herhangi bir veri bulunmamaktadır.  Ancak, büyüklerimizden dinlediklerimize göre 250-300 yıl öncesinde dedelerimizin bu topraklara gelerek yerleşik bir hayat geçtiklerini tahmin ediyoruz. Köy doğumlu olup da şehirlerde yaşayan fakat doğduğu toprakları unutmayan biz yaştaki kişilerin en büyük kaygısı bir süre sonra dedelerimizden kalma köyümüzün kaybolmasıdır.
Hem kaygılarımızı gidermek hem de geçmişimizi geleceğe taşımak için Dede ocağı eski cem evimizi yenilemeye karar verdik.
Son bir yıl içerisinde birkaç kez köylülerimizle bir araya gelerek Mevcut olan eski Cem evimizin yerine yenisinin yapılması kararı alındıktan sonra, birkaç temel prensip kararları aldık.
Bunların ilki kendi öz varlıklarımızla bu binayı yapmak ve köylülerimiz dışında kimseden yardım talebinde bulunmamak. (Burada Hekimhan Belediyesini hariç tutuyorum).
İkincisi, köylülerimizden yardım talebinde bulunurken, her hangi bir bedel şartı koşmadan herkes gönlünde ne koparsa onu vermesi.
Üçüncüsü, bu binayı yaparken mümkün olduğu sürece bu köyde doğmuş, inşaat işlerini bilen köylülerimizle inşaatı tamamlamak.

Projemiz belli olduktan sonra, ilkin Hekimhan Belediye Başkanı Sayın Ali Seydi Millioğulları ve Başkan Yardımcıları Sayın Metin Şahin ile Sayın Murat Karayazıcı’yı ziyaret ettik. Kısaca talebimiz şu oldu:
“Sayın başkan bizim bir cem evi projemiz var. Herhangi bir konuda özel bir talebimiz bulunmamaktadır. Olanaklarınız çerçevesinde yardımcı olabilirseniz memnun oluruz, değilse herhangi bir sıkıntı olmayacaktır”.
Sağ olsunlar, Hekimhan Belediyesinin beklentilerimizin çok üzerinde yardımları oldu. Demir, çimento, kum iş makineleri, çevre düzenlemesi ve benzeri Sazlıların bütün tarihi boyunca bizler ilk defa bir kamu kuruluşundan bu denli bir destek ve yardım almış bulunmaktayız. 
Başta Başkan Sayın Ali Seydi Millioğulları ve Başkan Yardımcısı Sayın Metin Şahin olmak üzere tüm Hekimhan Belediye çalışanlarına teşekkür ederim.
Ayrıca, cem evimizin arsasına komşu olan tarlasından iki metreye yakın bir alanı cem evimize bağışlayan Ali Doğan’a erdemli davranışından dolayı teşekkür ederim.
İnşaatımıza başladığımız günden beri, son derece olumlu tepkiler aldık. Herkesin bir şekilde bir katkısı oldu. Halen köyümüzde yaşayan köylülerimiz başta olmak üzere bize destek veren tüm dostlarımıza teşekkür ederim.
Tabii ki cem evimizin yapılışında özel katkısı olan kardeşlerimiz oldu. İzin verirseniz bu kardeşlerimizi sizlerle tanıştırmak istiyorum:
* Süleyman Kaya:
Hasan Kayanın oğlu, bilinen adı ile Hasoy Raşe’nin oğlu. Projelendirmeden itibaren, inşaatımızın her aşamasında sorumlu ve en çok emeği geçen kardeşimiz. 
* Abdullah Bal: Hasan Bal oğlu, aynı zamanda dayım oğlu. İnşaatımızın kalıp ve beton işleri yapan kardeşimiz.
* Hüseyin Ekiz: Köyümüzün Muhtarı. Köyde yaşayan köylülerimizle birlikte her türlü desteği ve özveriyi sağlayan genç kardeşimiz. 
* Abbas Bal: Hüseyin Balı oğlu,  kardeşim.
Yukarıdaki kişilerden cem evi projemize en az emeği geçen Abbas Bal oldu. Ancak, bu projenin bu hale gelmesinden Abbas’ın farklı bir katkısı bulunmaktadır. Her şeyde olduğu gibi, bu projemizin de ufak bir hikâyesi var.
Ankara’da yaşayan köylülerimizin kurmuş olduğu “Sazlıca Köyleri Derneği”nin 2012 yılında yenileme işlerinin yapılması için Abbas Bal’ı görevlendirdik. Abbas Bal, beton ve kaba işlerde bize yardımcı oldu ve o zamana kadar tanımadığımız köylümüz Süleyman Kaya’nın ince işler ve dekorasyon konusunda daha yaralı olacağını bildirdi. Derneğimizin yenilenmesinde son derece güzel çalışmaları olan Süleyman Kaya’yı Abbas Bal aracılığı ile tanıma fırsatımız oldu. Bunu takiben cem evimizi yapmaya karar verdiğimizde, gönül rahatlığı ile Süleyman Kaya’yı sorumlu olarak görevlendirdik. Bu değerli kardeşlerimizin başarılı bir şekilde tamamladıklarına inandığımız bu binanın üst katını, inancımıza göre ibadethane, alt katını ise sosyal tesis olarak kullanacağız.

Değerli dostlar,
Köyümüze cem evi yapma öncülüğü bana nasip oldu. Bu vesile ile gerek köylülerimizden, gerekse dostlarımızdan teşekkür mahiyetinde olumlu tepkiler almaktayım.  Bu teşekkürleri, benim üzerimde emeği olan insanların hak ettiklerini düşünüyorum. Dolayısı ile bu önemli günde onları anmadan geçemeyeceğim:
* Başta rahmetli annem ve babam... Özellikle de annem. Gördüğü bir rüya üzerine beni okutmaya karar vermesi…
*Ortaokul ve lise yıllarımda beni altı yıl boyunca evinde barındıran ve çocuklarından ayırmayan, dayım Hasan Bal ve kendisine büyük anne diye hitap ettiğim eşi Meryem
* Ortaokuldan itibaren üniversiteyi bitirinceye kadar maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen ağabeylerim, Mustafa ve Hıdır...
* İş hayatına atıldıktan sonra, her türlü desteği bana sağlayan ve halen sağlamaya devam eden sevgili eşim Suzan ile kızlarım Çağlayan ve Melike
* Tabii ki bütün bunların üzerinde asıl teşekkür etmem gereken kişi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun açmış olduğu aydınlanma yolunda biz buralara kadar gelebildik. Ne mutlu bize ki onun kurmuş olduğu cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde cem evimizin açılışını yapmaktayız. 


Değerli Sazlılar,
Bugün bizim için gururlu bir gün. Bu gururlu günümüzde, diyorum ki söyleyin muhtara şu yazıda yatan Analarımıza, Babalarımıza, Dedelerimize ve Ninelerimize haberci yollasın.
Sorsun haberci:
Ey erenler haberiniz yok mu? Çocuklarınız, torunlarınız gelmişler. Dede ocağı cemevimizi yenilemişler. Bu akşam cemimiz var. Hepiniz davetlisiniz”.
* Eminim hepsi, sessizce çıkıp gelecekler ve “Ne mutlu bize ki çocuklarımız ve torunlarımız bizi unutmamışlar” diyeceklerdir.
* Kim bilir, belki de şu an sessizce bizi izliyorlardır.
Evet, şu anda gözyaşı dökmekteyiz. Sevgili gençlerimiz gözyaşlarımıza fazla anlam verememiş olabilirler. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce bu coğrafyada yaşamış olsalardı, bu gözyaşlarının ne anlama geldiğini daha iyi anlayacaklardı. 
Evet, gözyaşlarımızı tutamıyoruz.
Bu gözyaşları, sadece mutluluğun değil, aynı zamanda yıllarca devam eden zalimin zulmüne karşı dik duruşun gözyaşlarıdır.
* Hayal meyal hatırlıyorum, köyümüzde en son cemi 1962 ya da 1963 yılında, bu binanın yerinde yer alan, ahırdan bozma, penceresi ve camı olmayan alt katta yapmıştık.
* Hiç kimseden yardım almadan, kendi olanaklarımızla yapmış olduğumuz cemevimizde, ilk defa gündüzün gözü ile herkesin göreceği, herkesin bileceği bir yerde ibadetimizi yerine getireceğiz. Ne mutlu bize ki bugünlere gelebilmişiz.
* Zor koşullarda bizleri bugünlere taşıyan analarımızın, babalarımızın, ninelerimizin ve dedelerimizin önünde saygı ile eğiliyor ve bu güzel binamızı onlara ithaf ediyorum.

Değerli misafirlerimiz,
Hekimhan ve Malatya coğrafyasında yaşayan insanların çoğu Sazlıları tanımaktadır. İlk defa aramızda bulunan ya da bizleri tanımayanlar; kim bu Sazlılar diye soracak olurlarsa:
* Görünüşleri fakir, fakat gönülleri zengin, yetmiş iki millete aynı gözle bakan, bir dilim ekmeğini başkaları ile paylaşan insanlarız.
* Bizler Aleviyiz, fakat dinci değiliz. Hiçbir zaman dincilik yapmadık bundan sonra da yapmayacağız
* Bizler Kürt’üz, fakat Kürtçü değiliz. Şimdiye kadar Kürtçülük yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız.
* Bizler aynı zamanda Cumhuriyetçi ve Atatürkçüyüz. Bundan sonra da Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olmaya devam edeceğiz.

Yukarı Saz Cemevi Yaptırma Komitesi Başkanı Mehmet Ali Bal’ın konuşma metnidir.


Ankara Saz Köyleri Dernek Başkanı Haydar Bal'ın Cem Evi Açılışı Konuşma Metni

Çok sevgili köylülerimiz…


Cem evi açılışı ile ilgili bir konuşma metni hazırlamıştım, ancak açılışımızın geç kalması nedeniyle açılış programının yüzde altmışını kısaltarak yapmak zorunda kaldık. Bunun için dernek başkanlarının konuşmasını iptal ettik.
Bu konuşma metnini köylülerimizin birlikteliğini pekiştirmek için buradan yayınlamak istiyorum.
Saygılarımla...



Sayın misafirlerimiz, sevgili köylülerimiz hepinizi saygı ile selamlıyorum. 
Hoş geldiniz...

Konuşmamın başında şunu özellikle belirtmek istiyorum. Aşağı Saz, Saraylı ve Yukarı Saz köylerinin Ankara'da yaşayan mensuplarının kurduğu bir derneğin başkanı olarak konuşacağım.
Bu yıl Ankara derneğimizin kuruluşunun 20. yılı, öncelikle dernekleşme düşüncesinin ve bugünkü birlikteliğimizin mimarı Hasan Hüseyin Doğan ağabeyimize selamlarımı iletiyorum.
Derneğimizin kurucu başkanı Hüseyin Doğan aramızda, kendisi devlet bürokrasinde uzun yıllar üst düzey görevlerde bulunmuştur. Derneğimizin işleyişine devlet ciddiyeti katmıştır. Ondan sonra gelen yönetimler aynı ciddiyeti sürdürmektedir. Kendisine ve sonraki yönetimlere huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.
Ankara derneğimize 2012 yılında 350 metrekare kullanım alanlı yeni bir yer satın aldık ve çok modern bir şekilde düzenledik. Bu yerin alınmasında ve içinin tefrişinde önemsenecek manevi desteği, küçümsenmeyecek maddi desteği nedeniyle Mehmet Ali Bal'ı da unutmamak gerekiyor. Mehmet Ali Bal bununla yetinmeyip biraz sonra açılışını yapacağımız bu tesisin yapımında harcanan paranın büyük bir kısmını kendisi harcamıştır. Kendisini şöyle selamlamak istiyorum:
Merhum dedesi Mehmet Ali Bal, merhum babası Hüseyin Bal, merhum annesi Meyrem Bal ve şu an Amerika'da eğitim gören kızı Melike'nin de görebileceği büyüklükte ve en kalın harflerle "İyi ki varsın!"
Her ihtiyaç duyduğumuzda yanımızda olan Hekimhan belediyesi personeli ve değerli başkanımız Aliseydi Millioğulları'na teşekkür ederiz.
Bu tesisin ve Ankara'daki derneğimizin yapımında emeği geçen Süleyman Kaya altı aydır köyde, buranın bitmesi için gece gündüz çalışarak mücadele verdi, teşekkürler Süleyman Kaya...
Bayram tatili için köye gelip hem ciddi maddi desteği hem de hiçbir bedel almadan beton şap işlerini yapan Abbas Bal'a da teşekkürler.
Bu organizasyona destek veren Musa Kaya ve Rıza Bal'a teşekkürler.
Gerek buranın ve gerekse Ankara derneğimizin yapımı için katkıda bulunan üyelerimize ve köylülerimize sonsuz şükranlarımı sunarım. Hayırlı olsun...
Bugün aramızda çok özel konuklarımız var. Kemal Özel, Vedat Sazlı ve eşi, bu arkadaşlar yıllar önce köyümüzden göç eden akrabalarımızın çocukları, onlara çok kuvvetli alkışlarla hoş geldiniz diyorum.


Sayın genel başkan yardımcımız Veli Ağbaba, Sazlıların her türlü etkinliğinde bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmamıştır. Huzurlarınızda tüm sazlılar adına teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.
Açılışımızın onur konuğu Abuzer Dede, Elbistan'dan gelip bu gece yapacağımız cemimizi yürütecek. Saygılarımı sunar ellerinden öperim.
Açılışımıza katılarak bizleri onurlandıran bütün konuklarımıza saygılarımı sunuyorum.
Şeref verdiniz...

Yorumlar

Popüler Yayınlar