Seyfi Oktay Hekimhanlılar Derneğini Ziyaret Etti

Seyfi Oktay Hekimhanlılar Derneğini Ziyaret Etti
Eski Adalet Bakanı M. Seyfi Oktay Ankara Hekimhanlılar Derneğini ziyaret etti. 
21 Ocak 2017 cumartesi günü öğlen saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İsmail Koç ile birlikte Hekimhanlılar Derneğine gelen Eski Adalet Bakanı M. Seyfi Oktay'ın ziyareti sırasında Hekimhan Belediye Başkan Yrd. Metin Şahin, Ankara Hekimhanlılar Derneği Başkanı Celal Karadağ, Yönetim Kurulu  üyeleri İsmail Adıgüzel ve Süleyman Özerol ile birlikte Hekimhan köy derneklerinden Saz Köyleri Dernek Başkanı Haydar Bal, Çörmü Der Başkanı Yusuf Mecit, Kuluncak Dernek Başkanı Mahmut Aslan, İğdir Köyü Dernek Başkanı Ali Özdemir, Davulku Köyü Dernek Başkanı Kemal Ayaz, Basak Köyü Dernek Başkanı Mehmet Akkaya, Hekimhanlı hemşeriler bulundular.
Oktay, doğduğu yer olan Hekimhan Ballıkaya köyünden, çocukluk anılarından, yaşamından, milletvekilliği ve bakanlığı döneminden, anayasa değişikliklerinden ve gündemde olan yeni anayasa konusundan ve güncel konulardan söz etti. 
Geçmişten günümüze cumhuriyet dönemindeki değişimleri, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı duruşları milletvekilliği ve bakanlık dönemindeki bazı durumları, günümüzde tartışılan başkanlık konusuna değindi.
Oktay, bakanlığı döneminde yaptığı çalışmalardan hakim savcı açığını kapatmaya çalışmasından, cezaevleri koşullarını iyileştirme çalışmalarından da söz etti. Cezaevlerinin koşullarının düzeltilmesi, hücre sisteminin ve işkencenin insanlık dışı uygulamalar olmasını da eleştiren Oktay, sağ-sol ayrımı yapmadığını, ancak demokrasiye inanmayanları ayırdığını belirtti. Konuşmasından bazı bölümleri sunuyorum.
*
"Adalet dağıtanlar, siyasi görüşlerine göre değil, yasalar ve vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Hukuk devletinde cezalandırmada ne ceza verilmişse o uygulanır, insanlık dışı uygulamalar yapılmaz."
*
"Dinsel bir yaşamdan çok dini istismar ederek siyaset yapanlar çoğaldı. Özellikle bu konu ile ilgili 2002 yılında iktidara gelen AKP'nin ilk bir yılını konu alan 55 sayfalık bir yazı hazırladım. Bir süre sonra Ergenekon konusu çıkardılar ortaya, ben on bir kişilik çetenin reisi imişim..."
*
"Anayasada adalet ve hukuk temel ilke olmalıdır. Bu bağlamda her partiden iki kişinin katılımı ile komisyon oluşturduk, demokratik ve hukuksal boyutları olan bir anayasa taslağı hazırladık. 'Bu anayasa ile devlet yönetilmez' mantığı ile hareket eden sağ partiler taslağı reddettiler. Yıllardır yeni bir anayasa hazırlanmaya çalışılıyor."
*
"Tek kişinin gücünü ve iktidarını değil, birlikte ve mutlu yaşamın gerekliğini düşünüyorum."

Yorumlar

Popüler Yayınlar