Hekimhan’da Değişim Rüzgârları Mı Esiyor?

Hekimhan’da Değişim Rüzgârları Esecek mi?

Makbule ÇİÇEK

Cumhuriyetimizin 100.Yıl Dönümünü kutlama kapsamında Hekimhan Fikir ve Mizah Kulübü Platform, Tüm Emeklilerin Sendikası (TES) Hekimhan Şubesi ve Hekimhan Doğal Çevresini ve Meşelerini Koruma Derneği (MEŞEDER) 20 Ekim 2023 tarihinde ‘Yerel Yönetim Deneyimleri’ adı altında bir panel ve sanat etkinlikleri düzenledi.
Panele Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu, Malatya Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş katıldı. Tunceli Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve TMMO Ankara Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın da katılması bekleniyordu. Ancak, Avrupa’da çeşitli ülkelerde toplantıları nedeniyle katılmadıkları söylendi.
Çok sayıda Hekimhanlı halk müziği sanatçısı, yazar ve şairlerin de katılması planlanmıştı. Fakat İsrail'in Filistin'de yaptığı katliam nedeniyle Türkiye genelinde ilan edilen üç günlük yastan dolayı halk müziği konserleri iptal edilmişti.
Program Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Paneli düzenleyen kurumlar adına Makbule Çiçek Hekimhan'da yerel seçime giderken halkçı bir belediyecilik için çalışacaklarını, bunun için de bu etkinliğin bir ilk olduğunu, Hekimhan'da çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Hekimhanlı hemşerilerini de fikir üretmeye tartışmaya, Hekimhan'ın daha güzel geleceği için birlik olmaya davet etti.
Paneli Güzelyurtlu emekli öğretmen Tahsin Temelli yönetti. Panel konuşmacılarından Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu, ilçesini imece usulü ile yönettiklerini, her konuda, işin her aşamasında halkın görüşünü aldıklarını, bunu da mahalle meclisleri sayesinde sağladıklarını belirtti. Yerel yönetimlerin yetkisini artıran Avrupa Birliği ile imzalanan yerinden yönetim şartını uygulanması gerektiğini, bunun hizmette hızlı, yöreye en uygun kararların alınmasını sağlayacağını, her iş için Ankara'ya gidilmeyeceğini, bunun da yetki ve sorumluluğu beraberinde getireceğini vurguladı.
Göreve geldiğinde makam kapısını söktürdüğü, bazıları bunu şov yapıyor diye yorumladıklarını, ama hala kapısının olmadığını belirtti. Makam arabasının da olmadığını, kendi arabasını kullandığını, son aylarda aldığı tehditler nedeniyle arkadaşlarının kendini yalnız bırakmadığından söz etti.
Malatya Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise ilçesinde Arguvanlıların katılımı ile bir kooperatif kurduklarını, bu kooperatif sayasinde bir benzin istasyonu, bir değirmen açtıklarını belirtti. Değirmene Malatya merkezden bile buğday getirip elettiklerini söyledi. Kooperatif sayesinde çiftcimin ürünü pazarlanıyor. Malatya Belediyesi'nin Esenlik şirketine kendilerinin bulgur verdiğini, ayrıca Ovacık Kooperatifine de ürün gönderdiklerini belirti. Arguvan bulgurunun yanına bu yıl Doğanşehir kuru fasulyesini de eklediklerini, kooperatif bünyesinde bir marketin olduğunu, çiftçilere ürünleri oranında kart verdiklerini, bununla marketlerinden uygun fiyata ihtiyaçlarını karşıladıklarını, eğer alacakları kalmışsa kooperatiften kalan paralarını aldıklarını söyledi. 
Benzin istasyonunda kazandıklarını kooperatife aktardıklarını, çiftçilere bazı zamanlar ucuz mazot desteği verdiklerinden söz etti. Belediyelerin kooperatifleri desteklemesi gerektiğinden söz etti. Geçen yıl ilkokul öğrencilerine ücretsiz bir öğün yemek verdiklerini, bu yıl buna Ortaokul öğrencilerini de dahil ettiklerini belirtti.
Toplantıya birçok sivil toplum örgütü yöneticileri, siyasi şahsiyetler, belediye başkanı aday adayları da katıldı. İşin ilginç yanı Panelin konuğu iki Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanı ilçeye geldiği halde Hekimhan belediye başkanı ve CHP ilçe örgütünden kimse yoktu.
Panel sonrası Şair Mustafa Avcu ve Yılmaz Özer şiirler okudular. Yazar ve şairlerimizden, Mustafa Avcu, Yılmaz Özer, Süleyman Özerol, Muslum Şahin, Ömer Çetin de halkla buluşarak kitaplarını imzaladılar. Hekimhan Girmana Tarımsal Üretim ve Pazarlama kooperatif de bir stant açarak ürün tanıtımı yaptı.
Toplantı plaket töreni ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Hekimhan'da bu gibi etkinliklerin daha çok yapılmasını, buna da Hekimhan belediyesinin öncülük etmesi gereklidir. Bu ve bezeri etkinliklerin artmasını arzuluyorum.
Bakalım Hekimhan’da değişim rüzgârları esecek mi?

Yorumlar

Popüler Yayınlar