Tekin Gözcü Aramızdan Ayrıldı

Tekin Gözcü Aramızdan Ayrıldı

Süleyman ÖZEROL

Hekimhanlı hemşerimiz, ses sanatçısı Tekin Gözcü, 10 Nisan 2024 Çarşamba günü Mersin'de aramızdan ayrıldı. Cenazesi 11 Nisan 2024 Perşembe günü Mersin Asri Mezarlığında (Akbelen Mezarlığı) toprağavverildi.
Hak rahmet eylesin...

Tekin Gözcü Kimdir?

15 Temmuz 1962 tarihinde Hekimhan’da doğdu. Annesi Tamam Gözcü, babası Turan Gözcü'dür.

Cengiz Topel İlkokulunda (Mersin), Ankara’da Anıttepe lisesinde okudu. Askerliğini Manisa ve Ankara’da yaptı. Ankara’da askerliği süresince (Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı) subay ve astsubay gazinolarında ses sanatçılığı yaptı. Ankara’da girdiği firmanın Çorum şubesinde beş yıl (1983-1988) müdürlük yaptı. Mersin’de yaşıyor…
Kendi kendine bağlama çalmasını öğrendi. TRT sanatçısı Ersin Eroksan’dan eğitim aldı. 1989-1993 yılları arasında Mersin’de gazinolarda, 1997’de Malatya’da Melita Restoran’da sahneye çıktı. 14 yıldan buyana Renkli Düğün Salonunda (10 yıl Dilan Düğün Salonu, 1 yıl H. Bektaş Veli Kültür Merkezi Düğün Salonu, 1 yıl Kernek Aile Gazinosu içinde) sahneye çıkıyor.
Ağırlıklı olarak Hekimhan ve Arguvan yöreleri türkülerini okuyor. Edibe Sulari, Zülfü Livaneli, Yavuz Bingöl beğendiği sanatçılardan önde gelenlerindendir.
Akçadağ Armut Festivali, Beydağı (Mamurek) 2. Paraşüt Festivali, Hacılar Abdal Musa Şenlikleri, SHÇEK ve Huzurevi Etkinlikleri, Malatya görme Engelliler Etkinlikleri, Malatya Fuarı gibi etkinliklere; Mersin ve Malatya’da radyo ve televizyon programlarına katıldı. Mersin’de Kanal 33’de Türk Halk Müziği programları yaptı.
1996-97 yılında Malatya’da Gürses Kasetçilik’te kaset doldurdu. Okunmamış besteleri olduğunu ve kendisinin okuyacağını söylüyor. Gençlere müzik eğitimi konusunda bilgi aktarımında bulunduğunu, Malatya’nın kendi değerlerine sahip çıkmadığını belirtiyor.
Ailede amcaları Yusuf Kenan Gözcü (Kadimi mahlası ile Kültür Bakanlığında kayıtlı) ve Kenan Gözcü (Kaseti var) ile Kemal Keskin geleneğin içindeki kişilerden birkaçı.
1985 yılında Çorum’da bir gazetenin düzenlediği yarışmada Türk Halk Müziği dalında 1. olduğunu, sahneye çıkması nedeniyle derecesinin iptal edildiğini; gazetenin, “Bir haksızlık yapıldı” başlığı ile olayı haber yaptığını belirtiyor. *


*  Süleyman ÖZEROL-Levent ÇOBAN: Hekimhan Müzik Kültürü, Ankara 2019, s. 122
4 Temmuz 2008 tarihinde Malatya’da Renkli Düğün Salonunda kendisinden derlendi (S. Ö.)

Yorumlar

Popüler Yayınlar