Hekimhan’da Cuma Günleri

 Hekimhan’da Cuma Günleri


Köyümüz Ballıkaya'da var olan bir bakkal da kapanınca alışverişler Hekimhan ve Arguvan ilçelerinden, bazen de gezici manavlardan yapılıyor. Arguvan'da Çarşamba, Hekimhan'da Cuma günleri pazar kuruluyor. Hekimhan'da yıllardan beri kurulan Cuma pazarına 70'li yıllarda Malatya'dan bile esnaflar gelip sergi açardı. Bu nedenle cuma günleri oldukça kalabalık olurdu. Buna Cuma namazını ilçede kılmak için gelen köylüleri de eklersek daha da kalabalıklaştığı bir gerçekti.
Yakın zamana kadar İğdir Köyü ile Malatya arasında sefer yapan iki araç, Hekimhan’a sefer yapan da bir araç vardı. Malatya'ya sefer yapan araçlar İğdir köyünden çıkıp Ballıkaya, Çeki, Muroğlar, Armutlu, Bozan ve Çavuş yerleşim birimlerinin yolcularda alıp Arguvan’dan geçip Malatya'ya gider, öğleden sonra geri dönerdi. Bu araçlardan biri birkaç yıl önce yoldan çekildi, diğeri de 6 Şubat 2023 depreminden sonra çekildi. Hekimhan'da çalışan araç ise devam ediyor.
Malatya'ya gitmek için ya özel araç tutup Arguvan’a ya da Hekimhan’a gitmek gerekiyor. Hekimhan’a ya da Hekimhan’dan Malatya'ya gitmek isterseniz Pazartesi ve Cuma gününü bekleyeceksiniz.
Sabah saat 07.00- 07.30 arası yola çıkılır, yarım saatlik yolculuktan sonra Hekimhan’a ulaşılır. Saat 13.00'e kadar gerekli alışveriş ve ziyaretlerden sonra dönüş başlar. İndir bindir nedeniyle dönüş süresi biraz daha uzayabilir.
Alışkanlık edinilmiş olmalı ki neredeyse bütün köylerin araçları Cuma ve Pazartesi günleri aynı saatlerde dönüş yapıyorlar. Farklı gün ve saatlerde sefer yapan araç var mıdır bilemiyorum.
70'li yıllarda Hekimhan'da Ziraat Bankası, Halkbank ve İş Bankası şubeleri vardı. Günümüzde Ziraat Bankası ve PTT var. Bankalarda ve diğer devlet kuruluşlarında işleri olanlar saat 12'den sonra işlem yapamadıkları gibi saat 13.00'te de dönüyorlar. İşlerini yetiştiremeyenler öğleden sonraya kaldıklarından dolayı ya özel araç tutuyorlar ya da başka yöntemler deniyorlar. Özellikle Cuma günleri her iki bankanın para çekim makinesi ve de işlem yerlerinde uzun kuyruklar oluşuyor. Hele de maaş günlerinde denk gelen günler Cuma günleri kalabalık caddelere kadar uzanıyor, kar yağmur altında bekleniyor. Ziraat Bankası olsun, PTT olsun müşterilerin bekleyeceği yerler yapılması artık zorunluluk olarak düşünülmeli.
Bu sıkıntıların biraz olsun hafiflemesi için köylere sefer yapan araçların en azından yakın olanların cuma gününe özgü de olsa hiç olmazsa ilçe merkezine yakın olan köylerin dönüş saatlerini 15.00-16.00 saatlerine alması uygun olur. Bu öğleden önce resmi dairelerde işlemlerde yetiştiremeyen yurttaşlar için bir çözüm olacaktır.

Ballıkaya, 15 Haziran 2024


Yorumlar