Hekimhanlı Âşık Sadık Baba Etkinliği

Süleyman ÖZEROL

Hekimhan Kaymakamlığı, Hekimhan Belediyesi ve Hekimhanlı derneklerin ortaklaşa düzenlediği Hekimhan Ceviz ve Kültür Festivali 30 Temmuz 2010 Cuma günü gerçekleştirilen Sadık Baba Sempozyumu ile başladı. Etkinlikte Hekimhan tarihi, Sadık Baba’nın yaşamı ve sanatı anlatıldı.
Taşhan’da Saat 14.00’de başlayan açılış ve sempozyuma Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Hekimhan Kaymakamı Ramazan Fani, Hekimhan Belediye Başkanı Sait Özoğlu, Güzelyurt Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Kocaözü Belediye Başkanı Gani Karaca, CHP Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, Almanya Hekimhanlılar Derneği Başkanı Ali Ercan, İstanbul Hekimhanlılar Derneği Başkanı Paşa Koç, Samsun cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, Hekimhanlı yurttaşlar ve konuklar izleyici olarak katıldılar.
Araştırmacı-Yazar Hamza Aksüt, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi ve Araştırmacı-Gazeteci Süleyman Özerol’un konuşmacı olduğu sempozyumun oturum başkanlığını Eğitimci-Yazar Kemal Deniz yaptı. Hüseyin Başaran ve Murtaza Şirin Âşık Sadık Baba’dan deyişler çalıp söylediler.
Program sunumu Hekimhan HEM Merkezinden Güngör Bebek tarafından yapıldı.
Sadık Baba’nın soyundan Kazım Karaca kısa bir konuşma yaptı.
Hekimhan Kaymakamı Ramazan Fani konuşmasında Sadık Baba’nın Hekimhan için büyük önem taşıdığını belirtti.
Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Sadık Baba’yı ilk kez okuduğunu ve hayran kaldığını belirterek kitabı hazırlayanlara teşekkür etti.
Hüseyin Başaran, “Hekimhan için ayrı bir renk, ayrı bir ekol” olarak nitelediği Sadık Baba için İnönü Üniversitesinde “Sadık Baba Kürsüsü” kurulmasını önerdi. Sadık Baba’nın “Divane Gönlümün Feryadı” ve “Bana mı düştü” deyişlerini çalıp söyledi. Ayrıca “Senin aşkın bende bir deli yara” söz başlı kendi yapıtını çalıp söyledi.
Oturum başkanı Kemal DENİZ, festivallerin konserden öteye geçmediğini, bu bağlamda Hekimhan Ceviz ve Kültür Festivalinde bu etkinliğin önem taşıdığını; yerel kültüre emek veren kültür adamlarının birer yıldız olduğunu; daha mükemmeli ve güzelinin yapılacağını dile getirerek kitap konusunda destek verenlere teşekkür etti.
Hamza AKSÜT; Üç önemli yoldan biri (Bağdat Yolu) üzerinde bulunan Hekimhan’ın adı, tarihçesi, bu bağlamda yerleşen boylar, ocaklar ve işlevleri, güvenç köyünün kısa tarihi üzerinde durdu. Hekimhan’daki Taşhan ile ilgili bilgi verdi.
Ramazan ÇİFTLİKÇİ: Âşıklık geleneği, Sadık Babanın yaşamı ve sanatı ile ilgili bilgiler verdi. Cemal Özbey, Ahmet Özerdem ve Ali İhsan Tertemiz’in Sadık Baba ile ilgili çalışmaların temel alınarak hazırlanan, 200’e yakın şiirin yer aldığı ve fotoğraflarla kaynakça ile zenginleştirilmiş olan Sadık Baba kitabı ile ilgili çalışmasının kısa serüvenini anlattı.
Sadık Baba’nın 55 yaşlarında yaşama veda ettiği ve bağlama değil de kemençe çaldığının bilindiği dile getirildi. Kemençesi hala saklanıyormuş…
Süleyman ÖZEROL; Ballıkaya’da çocukluğundan buyana sadık Baba’nın deyişlerini tanıdığını, bunda Âşık Yusuf ve Mustafa Başaran’ın etkisini, 7 Temmuz 2010 günü aramızdan ayrılan Mahmut Erdal’ın Sadık Baba’nın Bana mı düştü deyişini yıllarca TRT’de seslendirdiğini; Dertli Divani’nin Urfa Kısas beldesindeki Sadık Baba ve Sıtkı Pervane etkisini dile getirdi. Festivallerin konserden öte olması gerektiği; coğrafya, tarih ve kültür konularının önem taşıdığı, yerel kültürün ve gönüllü kültür adamlarının çalışmalarının önemi üzerinde durdu. Kemanın cemde kullanılması konusuna da değindi ve Ahmet Dede örneğini verdi.
Murtaza ŞİRİN, Sadık Babadan deyişler çalıp söyledi.
Katılımcılara birer onurluk sunuldu, Kemal Deniz ve Ramazan Çiftlikçi tarafından hazırlanan “Hekimhanlı Âşık Sadık Baba” kitabı izleyicilere armağan edildi ve etkinlik sona erdi.

http://incedusunceler.wordpress.com/2010/08/03/hekimhanli-sadik-baba-etkinligi/

Yorumlar

Popüler Yayınlar