Hekimhan Şiirleri

HEKİMHAN ŞİİRLERİ

Güngör Bebek

Hekimhanlı Şairler adlı çalışmamla aynı zamanda çıkan Hekimhan Şiirleri adlı bu çalışmamda Hekimhan merkezi ile bağlı köyler, yer ve yöreler ile ilgili olarak yazılan şiirleri topladım. Bu şiirler daha çok Hekimhan'ın kültürel zenginliğini, şairlerinin bu topraklara verdiği önemi, değeri ve duyduğu özlemi dile getiriyor.
Malatya merkezle ilgili bile sadece 1972 yılında Mustafa Kuşçuoğlu'nun “Şiirlerde Malatya” ve 1997 yılında Malatya Belediyesi'nce yayınlanan “Malatya Şiirleri Antolojisi” adlı çalışmalar var. Ayrıca bazı ilçelerin şairlerinin bir araya getirildiği çalışmalar var. Hekimhan Şiirleri ise konusunda bir ilk çalışma. Hekimhanlı Şairler ile bir bütünlük oluşturan bu kitaba Hekimhan ile ilgili şiir yazan kişiler ise yalnızca Hekimhanlılar değil. Amaç Hekimhan’a yazılan şiirleri bir araya getirmek olduğundan dolayı yaşamöyküsü yerine yalnızca şairlerin adlarını vermeyi uygun gördüm.
Kitapta yer alan şiirlerde çoğunlukla Hekimhan merkez, Ballıkaya (köy ve köyün kuzey tarafında köye adını veren kaya), Basak, Başkınık, Beykent (Erdehen), Girmana, Güzelyurt, Hacılar, Hasançelebi,  Karadere, Keklicek, Köcaözü, Köylü Köyü, Kurşunlu, Kuruçay, Leylek Dağı, Sarıkız, Yama Dağı, Yücekaya, Zurbahan Dağı gibi yer adlarından söz edilmiştir. Yine Hekimhan yöresinde Alevi kültürü ile ilgili olarak Şah İbrahim Veli Ocağı, Sadık Baba, Şah Veli Dede, Vayloğ Dede gibi adlar ve bazı ziyaret yerleri de şiirlerde yer almıştır. Yerleşim birimleri ya da yer, yöre, kişi adlarından bazılarına ait birkaç şiirin bulunması doğal olarak karşılanmalı. Bunun da bu yörelerden çıkan şairlerin çok oluşundan ve bazı şairlerin üretkenliğine kaynaklandığına bağlı olduğunu unutmamak gerekir.
Elbette ki Hekimhan ile ilgili şiirler bunlardan ibaret olmayıp, diğer köyler, yer ve yöre adları ve kişiler ile ilgili yazılmış şiirler de vardır. Bunların da zamanla belirlenip derlenerek yayınlanacağına inanıyorum. Daha bu kitabın baskı hazırlıklarında iken elime yeni şiirler geçmekte olup bunları da ileride değerlendirmeyi düşünüyorum.
Bu kitabın hazırlanmasında kaynak olarak kullandığım Hekimhan Ekspres Gazetesi'nin 1988-2006 yıllarındaki sahibi İsmet Yorulmaz’a teşekkür ederim. Kitabın daha proje aşamasından itibaren bana kaynaklık yapan, her türlü bilgi ve belgeyi sağlayan, bulmamda yardımcı olan, şairlere ve şiirlere ulaşmamda, kitabın düzenlenmesinde ve düzeltisinde büyük katkısı olan kültür çınarı Süleyman Özerol’a ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim.

Hekimhan, Ocak 2015 

Yorumlar

Popüler Yayınlar