Melih Yılmaz'dan "Seni Seviyorum Hekimhan"

Melih Yılmaz'dan "SENİ SEVİYORUM HEKİMHAN"
Süleyman ÖZEROL

Cahit Uçuk’un Anı ve Romanlarında Hekimhan

Celal Yalvaç, Cahit Uçuk’un yapıtlarında yer alan Hekimhan konularından ve yine Hekimhan’da yer alan Nihat Paşa Soygunundan sıkça söz eder, bu konudaki dosyalarını göstererek, önemli konular olduğunu, yüzyıla ışık tuttuğunu belirtirdi. Hatta Nihat Paşanın fotoğrafını Adana’dan getirmişti, düzenleyerek oğlu İsmet Yalvaç’a “havale ettiğini” söylemişti. O zaman, “Yarım yüzyıllık gazetecilik yaşamında ilk kez bir kitap yayınlayacak” diye düşünmüştüm, ancak olmadı…
Hekimhan Güzelyurt kasabasından meslektaşım Ozan Birfani’nin (Metin Özer) de sıkça Cahit Uçuk’un Değirmen Taşı, Kanlı Düğün gibi romanlarında Hekimhan’dan ve Güzelyurt’tan söz ettiğini, birilerinin bunları yazması gerektiğini söylemesi de bu sıralarda idi. Derken Samsun’da yıllardır edebiyat öğretmenliği yapan Melih Yılmaz hemşerimiz bu yazma işini başardı. Nasıl mı?
Cahit Uçuk’un Hekimhan ile ilgili anıları ve romanlarından derlediği bir çalışmasından söz etti. Celal Yalvaç’tan söz ettiğimde kaynağın zaten o olduğunu ve görüştüğünü, Cahit uçuk ile ilgili kişilerle de görüştüğünü söyledi. Güngör Bebek ile Ballıkaya’ya ziyaretime geldi (2013). Gelecek yıl seçim yapılacaktı ve belediye başkanı hangi partiden olursa olsun Hekimhan ile ilgili belirlediğimiz bazı konuları yürütmeye karar verdik. Bu sıralarda hazırladığı çalışmanın basılması için uğraştığını, kimsenin yardımcı olmadığını belirtti. Çalışmayı gönderdi ve üzerinde uzun zaman birlikte çalıştık ve 2015 yazında Melih Yılmaz’ın kitabının basılması konusunu Güngör Bebek ile görüştüm, destek olacağını zaten önceden belirtmişti. Basıma karar verdik.
Celal Yalvaç’ın 1985 yılında çektiği iki Hekimhan fotoğrafına Cahit Uçuk’un gençlik fotoğrafını da ekleyerek kapak düzenlememesini yaptım. Ekim ayında son hazırlıkları da tamamlayarak baskıya verdim. Böylelikle Güngör Bebek, Süleyman Özerol ve Bizim Dijital Matbaası sahibi Mustafa Bulun’un maddi katkılarıyla “Seni Seviyorum Hekimhan” basıldı.

“Seni Seviyorum Hekimhan”

Melih Yılmaz, kitabını babası Hüseyin Yılmaz ile kızı Asu Yekta Yılmaz’a adamış…
Kitapta yer alan Cahit Uçuk, annesi ve babasının fotoğrafları Yapı Kredi Bankası Belgeliğinden; Hekimhan ve Malatya fotoğrafları “Zaman Siyah Beyaz Akarken” (Malatya Valiliği Yayınları (İstanbul 2013) kitabından alınmış olup, fotoğraflar Celal Yalvaç tarafından çekilmiştir.
O tarihlerde Hekimhan’ın ileri gelenlerinden Nezir Ağa, Garip Ağa ile eşleri, çocukları, Amerika’ya gidip geldikten sonra Amerikalı Hallo adını alan Halil, Rusyadan Hekimhan’a gelip yerleşen Boris, Fatma Bibi gibi kişilere yer verilmiştir. Ayrıca Hekimhan’da kış hazırlıkları, kış ayı, dut silkme gibi sosyal yaşantı örnekleri de yer almaktadır. Postacı Behzat, başlı başına bir karakter oluşturmaktadır. Kitapta Hekimhan’ın ilçe olması, 1920’de Elcezire komutanının, 1933 yılında Malatya Valisinin soyulması olayları da anlatılmıştır.
“Seni Seviyorum Hekimhan”, “Cahit Uçuk’un Anı ve Romanlarında Hekimhan” alt başlığını da taşıyor.
Melih Yılmaz’ın 204 yılında yazdığı sunuda Cahit Uçuk, Hekimhan ve kitabın serüveni anlatılıyor.
“Cahit Uçuk Kimdir?” bölümünde; Soruya yanıt veriliyor, ailesi tanıtılıyor.
“Cahit Uçuk ve Hekimhan” bölümünde; 1920-1923 yılları arasında Hekimhan’daki Cahit Uçuk anlatılıyor.

“Cahit Uçuk’un Romanlarında Hekimhan” bölümünde: Değirmen Taşı, Türk İkizleri, Alın Teri, Sürü Çıngırakları, Kaanlı Düğün gibi romanlarında yer alan Hekimhan konusu işleniyor.
“Abide Doğan’ın Değerlendirmeleri” bölümünde; Cahit Uçuk hakkında Cahit Uçuk, Hayatı-Sanatı- Eserleri kitap yazmış olan Prof. Dr. Abide Doğan’ın değerlendirmeleri var.
“Bir Masal ki Herkes Okumalı” bölümünde; 14 Şubat 1935 tarihli Yarım Ay dergisinde yayınlanan Güzelyurt’u anlatan öykü var.

“Son Söz” bölümünde; Melih Yılmaz kısa bir değerlendirme yaparak sözü Cahit Uçuk’a bırakır:

“Şehir”, yani Hekimhan, Cahit Uçuk’un ardı sıra gitmiştir, tıpkı tüm Hekimhan’da doğup, Hekimhan’ın ekmeğini yiyip suyunu içen binlerce, yüz binlerce insan gibi… “Son söz Cahit Uçuk’a verir. Bun bölümden alıntı yapalım:
“Unutmayacağım seni Hekimhan. Seni çok seviyorum, sana şimdiden sen de beni unutma diyorum. Beni gök gözlerim için sevmemiştiniz ama ben kara gözlü Hekimhanlıları çok sevmiştim. Sana şimdiden elveda diyorum, elveda.
Sen babamı da unutmayacaksın. Büyük hükümet konağı ile sık sık taşan çayı geçmek için size bir de köprü yaptırmıştı. Unutmayacaksın değil mi? Bize gönlünle izin ver de yolumuza gidelim. Tekrar elveda Hekimhan.”(BİÇ, s.421-422)

Melih Yılmaz Kimdir?

1966 yılında Malatya’da dünyaya geen Melih Yılmaz, aslen Hekimhan’ın Güzelyurt Polatlı mahallesindendir. Babası emekli PTT müdürü, annesi ev hanımıdır. İlkokulu Pütürge, ortaokulu Yeşilyurt, liseyi 1983 yılında Darende’de bitirdi. Bir süre tarım ve inşaat işçiliği yaptı. 1984/85 yıllarında Hekimhan Gelengeç köyünde vekil öğretmenlik görevinde bulundu. 1987 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1991 yılında bitirdi. Aynı yıl Malatya’da bir süre özel bir dershanede çalıştı. Daha sonra Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı. Öğretmenlik görevini sürdürmektedir. Evlidir, bir kız çocuğu babasıdır.
Edebiyat alanındaki çalışmalarından, makale, inceleme, öykü ve denemelerinden bazıları Sincan İstasyonu, Kıyı, Öğretmen Dünyası, Çağdaş Yaşam, Yedi İklim gibi dergilerle bazı internet sitelerinde yer aldı. Melih Yılmaz’ın üç romanı yayımlanmıştır: Gece/Bir Güneydoğu Masalı (Babıâli Kitaplığı, İstanbul, 2008), Birinci Paketi (Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2009), Gazel Kuşları Japon Balıkları (Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2013). Ayrıca bir de araştırma inceleme kitabı bulunmaktadır: Şemsi Belli-Hayatı, Sanatı, Eserleri (Malatya Valiliği, Malatya Kitaplığı Yayınları, İstanbul, 2013) ve “Seni Seviyorum Hekimhan” (Sage Yayınları, Ankara 2015) adlı iki de inceleme kitabı bulunmaktadır.
Malatya Kent Konseyi’nin davetlisi olarak 5 Mayıs 2012 tarihinde Kent Konseyi’nin Toplantı Salonu’nda Şemsi Belli konulu bir konferans veren Melih Yılmaz'ın bazı şiir ve öykü antolojilerinde eserleri yayınlanmış, değişik dergi ve kitaplarda hakkında yazılar kaleme alınmıştır. Basılmamış çalışmaları da vardır.

(Malatya Söz Gazetesi, 11 Ocak 2016)


 “SENİ SEVİYORUM HEKİMHAN”
Cahit Uçuk’un Anı ve Romanlarında Hekimhan (1920/1923)
Copyright © 2015, Melih Yılmaz
Yayına Hazırlayan-Kapak
Süleyman Özerol
Baskı Sayısı
İlk Baskı
SAGE YAYINCILIK 
 Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Ankara

KİTABI HAKKINDA MELİH YILMAZ'IN AÇIKLAMASI


Değerli arkadaşlar Sayın Süleyman Özerol, "Seni Seviyorum Hekimhan" adlı çalışmamızın redaksiyonunu, sayfa düzenini ve kapağını yapmış, Sayın Güngör Bebek de basım masraflarını karşılamıştır. Her ikisine de teşekkür ederim.
Kitap, bölgesel bir kitap olarak değerlendirilebilir. Yani Hekimhan kitabı olup 1920-1923 yılları arasındaki Hekimhan'ı anlatan bir çalışmadır. Önemli edebiyatçılarımızdan, yapıtları birçok dile çevrilmiş, uluslar arası ödüller almış Cahit Uçuk (lütfen internet sayfalarından, kitap ve ansiklopedilerden araştırınız) o tarihlerde Hekimhan'da görev yapan bir kaymakamın kızıdır. Onun anılarından yola çıkılarak hazırlanmış bir kitaptır.
Bitireli yaklaşık üç yıl oldu, yayımı konusunda hiçbir Hekimhan'la ilgili sivil toplum kuruluşu ve yerel idareler yardımcı olmadığı gibi ciddiye de almadılar. Sayın Süleyman Özerol ve Sayın Güngör Bebek belki onlarca Hekimhanlıya dosya olarak yolladığım çalışmanın kitap olarak yayınlanması gerektiğini ısrarla belirttiler.
Kitap eğrisiyle doğrusuyla ortadadır. Kitabı edinmek isteyen değerli Hekimhanlı ve Hekimhanlı olmayıp bize değer veren diğer arkadaşlarımızdan ricamız, Sayın Güngör Bebek ile bağlantı kurmalarıdır.
Teşekkürlerimle…
Melih YILMAZ
Kitap İsteme Adresi:
Güngör BEBEK/Sakarya İlkokulu Öğretmeni/Hekimhan-Malatya
0505. 8836295 - gungorbebek@hotmail.com 

Yorumlar

Popüler Yayınlar