"Malatya Basın Tarihi" ve "Hekimhan Kitaplığı" Bildirimiz

"Malatya Basın Tarihi" ve “Hekimhan Kitaplığı Oluşturulmalıdır" Bildirimiz


28 Mayıs 2016 cumartesi günü Malatya'da gerçekleştirilen ilçeler tanıtma programına çağrıldık ve Hekimhanlı Ozan Kul Emici (İbrahim Emici) ile Ankara'dan Malatya'ya gidip döndük.

Malatya Basın Tarihi
Malatya'da inince Seyrani Uğurlu ve Celal Yalvaç'a uğradık. Celal Yalvaç ile Malatya Gazeteciler Cemiyetinde Nezih Kızılkaya'nın  Malatya Basın Tarihi (1923-2003) kitabının basın Açıklaması programına katıldık. Malatya Gazateciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Raşit Kısacık ve Malatya Basın Tarihi (1923-2003) yazarı Nezir Kızılkaya birer konuşma yaptılar.
Malatya Basın Tarihi, konusunda önemli bir belgesel çalışma. Kitap ile ilgili ileride yazacağım için şimdilik duyurmakla yetindim.

Malatya İlçeler Etkinlikleri

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlendiği belirtilen etkinliğin Hekimhan bölümünde kitaplarımızı sergiledik. 
Bir gün önce baktığımda etkinliğin belediye sitesinde duyurusunu göremedim. Oysa kendimce kültür ve sanat ile ilgilenenlerin duymasını, gelmesini düşünüyor ve bekliyordum. 
Hekimhan ile ilgili konuşmayı yapmam istendiğinde alfabetik sıra gereği sıra gelince hazırlanmış olan Hekimhan'ın tarihsel gelişimini kısaca anlattım. Belediye başkanlarının ve çevresindekilerin de dahil yemekleri ve yiyecekleri yedikten ve bir iki konuşmayı dinledikten sonra ortadan kayboldukları gerçeği bana bir zamanlar elektronik imza olarak kullandığım bir makalede kullandığım, "Beyni doymayanın karnı doysa ki ne olur?" cümlemi anımsattı. Konuşmamın ardından bu cümleyi orada söyledim ve kalarak izleyen, dinleyenlere teşekkür ettim.

Hekimhan Kitaplığı Oluşturulmalıdır…

2013 yılında Hekimhanlı kültür sanat ve edebiyatla ilgilenen bir grup arkadaş, “Hekimhan Kamuoyuna” başlıklı bildirimizi yayınladık. Hekimhan kültürü ile ilgili temeli Melih Yılmaz arkadaşımız tarafından atılan bildiri metnini Hekimhan kültürü ile ilgilenen bazı arkadaşlara gönderdik. Anımsamadığımız arkadaşlarımız ya da Hekimhan ile ilgilenen başka kişilere de bildiriyi inceleyerek görüş bildirmek, altına imza atmak istiyorsanız bekliyoruz, dedik. Böylelikle bir kamuoyu oluşturduk.
Hekimhan kültür ve sanat yönünden Malatya’da olduğu kadar ülkemizde de önemli bir yerleşim alanıdır. Ülkemizin en gözde masalcısı Eflatun Cem Güney, halk edebiyatının önemli adlarından Sadık Baba, Esiri, Yılmaz Özer, İbrahim Emici, Metin Özer; kültür sanat edebiyat ve tarih alanında araştırmalar yapan, yapıtlar veren Hamza Aksüt, Ali Aksüt, Kemal Deniz, Süleyman Özerol, Melih Yılmaz, Metin Özer ve daha pek çok Hekimhanlı var. Bunların çalışmalarını ve yapıtlarını dikkate alarak bildiride bir maddemizi de şöyle düzenlemiştik…

***
Hekimhan birçok sanatçı, bilim insanı, akademisyen, yazar, devlet adamı yetiştiren bir yerdir. Hekimhan Belediyesi Kültür, Sanat ve Tanıtım Müdürlüğü ilk önce bir “Hekimhan Bibliyografyası” çalışması yapmalı, içinde Hekimhan adı geçen hemen tüm kaynakları belirlemeli ve yayınlanmalıdır. Ayrıca Hekimhanlı yerel sanatçıların, şairlerin, Hekimhan konulu yapıt üreten yazarların çalışmalarını değerlendirmeli, profesyonel bir editörlük çalışmasından sonra yayınlanmalıdır. Bu yayınlar Hekimhan genelindeki okullara ve kütüphanelere dağıtılmalı; Hekimhan ve Malatya eksenli olmak üzere ülke genelinde satışa sunulmalı, bu amaçla İnternet satışı da yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bedava yapılacak dağıtım yapıtın değerini düşürür.
Hekimhan Kitaplığı içerisinde yer alması düşünülen yapıtlar için kitap yazdırılmalı. Bu alanda yeterliliğini kanıtlamış kişilere; Hekimhan Tarihi, Hekimhan Evleri, Hekimhan Gelenekleri, Hekimhan Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Hekimhanlı Saz Ustaları, Hekimhanlı Müzisyenler, Hekimhanlı Sanatçılar, Hekimhan Öyküleri, Hekimhan Fotoğrafları, Hekimhan Masalları, Hekimhan Belediye Tarihi, Hekimhanlı Büyük Devlet Adamları gibi kitap siparişleri verilmeli, yapıtlar titizlikle incelenip kafalarda hiçbir soru işareti belirmeyecek biçimde değerlendirilmeli ve kaliteli basımı yapılarak okuyuculara sunulmalıdır. Bu alanda şimdiye kadar yayınlanmış yapıtlar temin edilmeli, tükenmiş yapıtlar gözden geçirilerek yeniden yayınlanmalı ve satışa sunulmalıdır.

Çalışmalarımız ve Hekimhan
2015 Kasımından 2016 Haziranına kadar hazırladığım kitaplardan Malatya ile ilgili olanları şöyle sıralayabilirim:

1. Ali TURA: Kömekavak (İnceleme)
2. Ali BOZKURT: Büyükçe Olsun Sevdam (Şiirler)
3. Güngör BEBEK: Hekimhan Şairleri (Güldeste)
4. Güngör BEBEK: Hekimhan Şiirleri /Güldeste)
5. Süleyman ÖZEROL: Âşık Veysel'i Anarken (Program Kitapçığı)
6. Süleyman ÖZEROL: Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu Armağan (Anma)
7. Rıza PARLAK: Arguvan Anıları Anlatıları (Anlatı)
8. Sebahat KARA: Düş Gezgini (Şiir)
9. Hüseyin EROL: Not Defterim (Derleme Notlar)
10. Süleyman ÖZEROL: Bir Deli Rüzgâr (Şemsi Belli ile ilgili yazılar)
11. Süleyman ÖZEROL: Ah İle Âmânı Dağlara Saldık (Ölçülü şiirler)
12. Süleyman ÖZEROL: Ters Site (Kalbi Sağda Atanlar Derlemesi)
13. Melih YILMAZ: Seni Seviyorum Hekimhan (Cahit Uçuk'un Anı ve Romanlarında Hekimhan, 1920-1923)
14. Mutlu ÖZER: İrdeleyin Hele Beni (Yılmaz Özer'in Şiirleri)
15. Süleyman ÖZEROL: Zükfukar Sezen (Yarım Yüzyılı Aşan Sanatından)
16. Süleyman ÖZEROL: Gözlerime Bakma Ne Olur (Ölçüsüz şiirler)

Görüldüğü gibi bir buçuk yıl içinde yayına hazırlamış olduğum ve yayınladığım 16 kadar kitaptan 13'ü Hekimhan'ı kapsamaktadır. Diğer yandan iki yıla yakın bir zamanda yedi çalışmamızı da kalıcı kılmış olduk.
Sırada Güngör Bebek’e ait "Hekimhan’ın Sözlü Kültür Ürünleri" olan sözcükler, deyimler ve atasözlerini kapsayan "Hekimhanca" kitabının kitabın ikinci baskısını yayına hazırlıyorum. Diğer yandan "Vayloğ Dede" kitabımın üçüncü baskısı da hazır. Ayrıca yakın zamanda yayınlamayı düşündüğüm otuz yılı aşkın bir süredir hazırladığım kendi köyüm Ballıkaya ile ilgili “Yenilenen Köy Ballıkaya”, “Ballıkaya Köyünden Yemek-Sofra ve Ocak Konusunda Derleme Çalışmaları” ve daha sırada bekleyen yirmiye yakın kitap dosyamız var. 

Hekimhan Kaymakamlığı ve Hekimhan Belediyesi ile Hekimhan'da bulunan kurum ve kuruluşlar kültürümüzü kalıcı kılmadaki çalışmalarımıza destek olduğu taktirde, "Hekimhan Kitaplığı Oluşturulmalıdır" söylemimizi gerçekleştirmenin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum. Yaz döneminde uygun bir zamanda ya da festival döneminde Hekimhan'da bu konuda bir etkinlik düzenlenmesini, okurlarımızın da desteğini bekliyoruz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar