Malatya İçin Buluştuk

Malatya İçin Buluştuk

Ahmet Yalçın YILDIRIM

28 Mayıs 2016 günü Malatya Sanat Merkezi salonunda Malatya Kent Konseyi tarafından organize edilen; "Malatya İçin İlçeler Buluşması" isimli etkinliğe; Hekimhan'ı temsilen katılmak üzere köyümüz muhtarı emekli öğretmen Hüseyin Çalışkan ile sabahın köründe kalkıp, Basak Köyünden 2 saatlik bir yolculuktan sonra program başlamadan önce salonda hazır bulunduk.
Malatya´nın İlçelerini tanıtma, birbirleri ile buluşturma, yerel düzeyde ilçelerin coğrafi, ekonomik, sosyal ve kültürel, gelenek göreneklerini, ananelerini, giyim-kuşam, yeme-içme, yazılı-sözlü kültür değerlerini tanıtmak amaçlı gerçekleştiren ve bir gün boyu süren bu buluşmaya Malatyan'nın bütün ilçeleri birer stantla katıldılar.
Heyecanlı olduğu kadar, canlı, renkli, hamaratlı sıcak bir ortam oluşturan bu etkinliğe, Malatya Büyükşehir belediyesi Başkanı Ahmet Çakır, İlçelerin Belediye Başkanları, mahalle (köy) muhtarları, mahalli yazar ve sanatçılar, müzisyenler, medya mensupları ve vatandaşlar katıldı. Program açılış konuşmalarının ardından Belediye başkanlarına birer plaket verildikten sonra kürsüden her ilçeye kürsüden kendi ilçesini tanıtan birer kısa konuşma imkanı tanındı. Konuşmacıların ardından yerel müzisyenler, şairler kendi ilçelerinden eserler okuyup, seslendirdiler. Bu arada stantlarda tanıtım ve ikramlar gün boyu devam etti.
Malatya için söylenmiş sayısız güzellikte söz var. Bunlardan en sık dillendirilen hiç kuşkusuz ki: "Malatya Malatya Bulunmaz Eşin, Gönülleri doldurur Ayla Güneşin" sözüdür.
Malatya'yı eşsiz kılan güzellikleri ne ola ki de bu söz söylenmiştir? Belgelene bilmiş 8 bin yıllık tarihinde Malatya; Hititler'den (Etiler) günümüze bir uygarlık beşiği ve aynı zamanda bir medeniyetler arası yolda bir buluşma merkezi ve dört yollu bir kavşak özelliği taşımaktadır. Doğudan Batıya- Kuzeyden Güneye giden yollar Malatya'da kesişir.
Batıdan Sivas tarafından Alacahan-Hekimhan-Yazıhan güzergahından Eski-Yeni Malatya' ya ulaşan ticaret-kervan yolu, Doğu'dan Harput (Elazığ) tarafından Fırat'ı Kömürhan köprüsü üzerinden Izolu'dan (Kale) Malatya'ya da buluşan, Arguvan- Arapkir güzergahından, Erzincan-Erzurum'a oradan Kars kapısından Kuzey'e (Avrasya'ya) açılan yollar, Afrika kıtasından Kudüs'e, Arapyarım adasından, Yemenden, Mekke'den, Medine'den, Bagdat'tan Şamdan, Halep'te birleşip Urfa üzerinden Malatya'mıza ulaşan kervanlar, Kuzey'e, Doğu'ya, Batı'ya dağılırlar. Görüldüğü ve anlaşılacağı gibi Malatya'mız eşsiz bir buluşma merkezidir. Bu sebeple ki Malatyalı misafirperverdir. Malatyalı çalışkan, yaratıcı, ve aynı zamanda gezgindir. Malatya'mız sürekli göç alıp göç verilmektedir. Bugün itibari ile Malatya'mızın yerli nüfusu dışarıdan yoğun bir göç alması sebebi ile azınlığa düşmüştür. Bu durum Malatya'mızın değerini ve önemini azaltmak şöyle dursun aksine arttırmıştır. Malatya'mıza vermemiz ve katmamız gereken değeri de arttırmak görevi ve sorumluluğu doğurmuştur.
Malatya'yı eşsiz kılan en önemli özellik verimli bir toprağa, temiz bir havaya ve pak bir suya sahip olmasıdır. Aslantepe'de ortaya çıkarılan bulgular, Anadolu' da ilk kentsel yerleşim birimlerinden birinin Malatya'da olmasının hiç de tesadüfü olmadığını kanıtlamaktadır. Malatya ismi Maldia'dan gelmektedir. Maldiya Hititlerin taktığı bir isim olup "Bal-şıra Ülkesi" manasına gelmektedir. Bu isminde rast gele verilmediğini anlamak için Malatya Şıra Pazarına bir uğramak yeterlidir. Bu olgulardan da anlaşılacağı gibi yanı sıra Malatya'mızı eşsiz kılan bu özellikler zengin ve çok renkli bir kültür harmanı meydana getirmesinde rol oynamıştır.
Malatya'mızın bu zengin, dinamik yapısının bu günde sürüyor oluşu ne yazık ki; üzerinde yaşadığımız bu eşsiz ve zengin memleketin, hala farkına varamamış ve gereken değeri ve hizmeti verememiş olmanın ezikliği ve mahcubiyetini yaşıyor olmamız bir hakikattir. Nereden bu kanıya vardınız? derseniz vereceğim cevap şudur: Merkez ve çevre ilçeler kendilerini tanıtırken; hazırladıkları malzemelerden tutunda, sunumlara varana kadar göze çarpan eksiklikler yavanlıklar, kültürel değerlere, kültür emekçilerine gösterilen ilgisizlik; beyinden çok mideyi, biz olgusundan çok beni öne çıkaran zihniyetin hala etkin oluşu, program bitmeden programın sonuna doğru salonun boşalması ve benzeri olumsuzluklar (olumlulukları karartmadan) bu kanımı teyit etmektedir.

"Kör de bilir Avanos'un yolunu,
Çanak çömlek kırığından bellidir."

Nevşehir'e gidenler bu sözü bir sürahide mutlaka görmüşlerdir. Avanos, Nevşehir' in Kızılırmak kenarında verimli arazisi yanı sıra Kızılırmak' dan çıkardıkları kille çanak-çömlek yaparak geçimini sağlayan bir ilçedir.
Malatya'mızı ve Malatyalıyı anlamak için de; kör olmaya gerek yok. Bakmasını, duymasını, anlamasını bilenler için Malatya'mızın manevi ve kültürel değerlerine ilgisizliği, vurdum-duymazlığı, yeğnikliği, oldu-bitticiliği, ben yaptım olduculuğu; anlamak ve görmek hiç de çaba gerektirmeyecek derecede ayan beyan ortadadır. Şehir estetiği ve planlamasından, insana ve doğaya gösterilen ilgi ve hizmetteki, beceri -kabiliyet- uzmanlık eksikliği, yapılan işte ve üründe-eserde sırıtan kabalık ve hoyratlık, işi ehlinden çok, yandaşa, hısım akrabaya, ve ucuza mal etmeye çalışmanın ispatıdır. Zenginleşmek ve refahtan sadece büyüme, vede çoğalmayı anlayan zihniyetin egemen oluşu, güzellik, kullanışlılık, toplumsal barış ve huzurun gerçekleşememesinin nedenleridir. Sadece Malatya'mıza has olmayan bu zihniyet küreselleşme illeti ile başlayıp liberal ekonomiye geçiş sonrasının sonuçlarıdır. insana değil, paraya, güce, maneviyata değil maddeye önem vermenin sonuçlarıdır. Eğitimden, kültüre, siyasetten maneviyata bir zihniyet değişikliği şarttır. yaşama kültürümüze sirayet etmiş bu yıkıcı hastalıktan kurtulmamız için kültür, sanat, emekçilerine, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllü hizmet veren kişi ve kuruluşlara daha fazla değer ve katkı-destek vermek mecburi olmaktan öte bir görevdir. Başta devlet adamlarımız, siyasi iktidar, sivil toplum kuruluşları, işçi ve işveren örgütleri merkezi ve yerel idari kurumlar, mademki ; "Yeniden Diriliş ve Yükseliş" için hedef belirlendi, o halde herkes bu hedefin gereği ne ise meselenin ciddiyetini kavramalı ve gereğini yapmak üzere kendini yeniden gözden geçirmeli vede hiç de gecikmeden harekete geçmelidir.
Kent Konseyin gerçekleştirdiği bu etkinlik ümit ederim ileriye yönelik uzun süreli gerçekleşebilir kapsamlı ve planlı bir çalışmanın ateşleyicisi olur. Olur temennisinden de öte olmalıdır.

HEKİMHAN'I SEVİYORUZ!

"Malatya İçin İlçeler Buluşması" etkinliğinde en kalabalık ve ilgi çeken stant Hekimhan oldu. Belediye Başkan yardımcımız metin Şahin, Halk Eğitim Merkezi görevlileri, muhtarlar, yazar ve sanatçılarımız ve de emektar kadınlarımızın gayretleri, istekli çabaları Hekimhan farklılığını bir kez daha tescil etmiş oldu. Açığa çıkan bu yaratıcılık, sahiplenme ve çeşitlilik, kültürel hizmetlerin ve tanıtım çalışmasının ne kadar hayati olduğun önemini göstermiştir. Bu durumun bir ileri aşamaya çekilerek Belediye içerisinde bir müdürlükle kurumsallaşmasını hem Hekimhan'ımız hemde diğer ilçelerin gerçekleştirmesi, Malatya'mız için gerekli ve zorunludur.
Yetkililerin ve yöneticilerin gerekeni yapması, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İlçe Belediyelerinin gündemine alınması için özellikle de kültür ve sanat emekçilerimiz gerekli katkı, çaba, destek ve uyarıları yapmaları gereklidir.
Daha ne diyelim; "Anlayana sivri sinek saz, anlamayana ya da anlamak istemeye davul zurna az" denirmiş...

Ümit ederim ki meramımı(zı) anlatmaya çalışmış olayım!

FOTO: A. Yalçın YILDIRIM

Yorumlar

Popüler Yayınlar