'Hekimhan Müzik Kültürü' Kitabımız Yayınlandı

'Hekimhan Müzik Kültürü' Kitabımız Yayınlandı

Uzun süreden beri yerel derleme ve araştırmalarımızın Hekimhan müzik kültürü ile ilgili olanlarını son on yılda kitap bütünlüğünde düzenleyerek 'Hekimhan Müzik Kültürü' adıyla yayınladık.
Konusunda bir ilk olan çalışmamızın örnek olmasını, yeni çalışmaların yapılmasını ve okurlar ile buluşmasını, kalıcı olmasını diliyoruz. 

Süleyman ÖZEROL/Levent ÇOBAN 


Halk müziği, halkın acılarını, sevinçlerini, kısaca tüm yaşantısını konu alan, kulaktan kulağa, ustadan çırağa geçmek suretiyle yaşayıp, yörelere göre farklılıklar gösteren, yaratıcısı belli olmayıp, gelişimini ortaklaşa sürdüren bir müzik türüdür. Ya da bir başka ifade ile “Halkın estetik eğilimini yansıtan, bir yandan halkın yarattığı, öte yandan sevgi ile benimsediği, çoğunlukla dinlediği müzik” (Özbek, 1998: 88) türüdür. Yeryüzündeki bütün doğal ve toplumsal olayları konusu içine almıştır. Sevda türküleri, oyun havaları, kahramanlık türküleri, yiğitlemeler, koçaklamalar, destanlar, ağıtlar, övgüler, semahlar, kına havaları, imece türküleri, sohbet havaları, hoyratlar ve benzeri konularda özellikle geniş bir birikime sahiptir. 
Malatya yöresi ve çevresindeki halk müziği Anadolu'nun her köşesine yayılmıştır. Aynı coğrafya üzerinde yer alan Hekimhan yöresinin de çevre il ve ilçelerden etkilenmiş olması, müziksel ve kültürel açıdan farklı yöresel özellikler taşımasına neden olmuştur. Bu nedenle Hekimhan yöresi, kendine has yorumlama teknikleri özgün bir yapı sergilediğinden ayrıca önem arz etmektedir. Bu kitap, Hekimhan'a ait bir müzikal kimlik saptama, yörenin müziğinin hangi özelliklere sahip olduğunun belirlenmesi, yapılan derleme çalışmalarıyla THM repertuarına yeni türkülerin kazandırılması açısından önemlidir.
Bu çalışmamızda Hekimhan yöresi halk müziği kültürünü çeşitli açılardan besleyen; yöredeki yaşanmışlıklar, gelenek haline gelen müzikli eğlentiler, farklı yörelerle olan etkileşimler araştırıldı. Hekimhan müzik kültürü, farklı bölgelerden etkilenmesi ile birlikte aynı zamanda başka bölgeleri de etkileyen konumdadır. Aynı coğrafya içerisinde yer alan Arguvan ilçesinin de başat etkisinin yörede yoğun bir şekilde hissedildiği ve yörenin müzik kültürünü hâkimiyeti altına aldığını söylemek mümkündür. Bu etkileşimlerin sonucunda kültürlerini kendi lehçeleriyle anlatmaları da o yörenin müzik kültürünü ortaya çıkarmıştır. TRT repertuarındaki türkülere bakıldığında bu türkülerin Hekimhan'ı etkileyen yörelerden farklı şekilde söylendiği saptanmıştır. Bu da yörenin farklı müzikal kimliğinin olabileceğini ortaya koymuştur. Çalışmamızda bu farklılığı ortaya çıkartmak hedeflendiği gibi, TRT repertuarındaki yöre türkülerinin ve derleme kapsamındaki türkülerin müziksel analizi de yapıldı.
Bu çalışmayı gerçekleştirirken, bölgeye ait veri toplanmasında alana ait yazılı ve dijital kaynak taraması yapılması yanında daha çok nitel araştırma, gözlem ve kaynak kişilerle birebir görüşme yöntemlerinden yararlanıldı. Hekimhan müzik dağarcığına yeni türküler kazandırmak açısından ise sekiz adet türkünün derlemesi yapıldı, ayrıca yörede müzikle ilişkisi olan kişilerin yaşamöyküsüne yer verildi. Böylelikle var olan müzikal değerler kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara yazılı bir kaynak bırakılması amaçlandı.
Hekimhan müzik kültürü ile ilgili bir ilk yayın olduğunu düşündüğümüz çalışmamızı ilgilenenlerin beğenisine sunuyoruz.
Saygılarımızla…


Yorumlar

Popüler Yayınlar