“Fikir Üretelim, Eleştirelim, Olumlu ya da Olumsuz Görüş Bildirelim”

“Fikir Üretelim, Eleştirelim, Olumlu ya da Olumsuz Görüş Bildirelim”


Orhan ÖZKUL

Sevgili Hekimhan sevdalıları, sevgili Hekimhan dergisi üyeleri…
Hekimhan dergisi ile ilgili WhatsApp grubunu 18 Aralık 2020 tarihinde Süleyman Bey kurdu. Daha önceki bir tarihte de Facebook grubunu oluşturdu. Her iki grubun amacı da dergimiz hakkında fikir alışverişi yapıp, yapıcı eleştirilerle veya önerilerle dergimizin içeriğini zenginleştirip, çok daha geniş bir kitleye ulaşmaktı.
Bu zamana kadar geçen süre içerisinde bu amacı gerçekleştirebildik mi acaba? Bunu şahsen herkesin sorgulaması gerekiyor.
Şahsen Whatsapp grubunda her paylaşılanı okuyan bir kişi olarak, amaca ulaşabilmek için herhangi bir çaba gördüğümü söyleyemem. Facebook grubunda da farklı olduğunu sanmıyorum. Bu gruplarda şimdiye kadar dergimiz veya paylaşılan yazılar hakkında olumlu ya da olumsuz (eleştiri, fikir, olumlu veya olumsuz görüş) bir yazıya rastlamadım. Varsa yoksa her Whatsapp ve Facebook grubunda karşılaştığımız paylaşımlar, ya da derginin ulaşıp ulaşmadığına dair bildirimler veya bol bol ‘teşekkür’ ifadesi, ayrıca kişisel reklam kokan bildirimler.
Sevgili Hekimhan dergisi üyeleri, şayet biz kalıcı bir dergi yaratmak istiyorsak yaratıcı ve üretici olmalıyız. Yaratıcılık ve üreticilik ise konuya odaklanıp fikir üretmekle olur. Burada konumuz ‘Hekimhan Dergisi’, başka bir şey değil. Hele de kişisel reklam kokan veya iki parmak hareketi ile bize farklı gruplardan gelen ve içeriğinden dahi haberdar olmadığımız şeyleri paylaşmak hiç değil. Bu konuda yaratıcılık ve üreticiliğe ise ‘sadece derginin içeriği ile ilgili konuları’ işleyerek ulaşabiliriz. Büyük emeklerle yazılan konulara eleştirel gözle ve yorum yaparak ulaşabiliriz.
Kısacası bu gruplardaki paylaşımlar dergide yazılan yazılar hakkında olmalı. Derginin içeriği hakkında olmalı. Bu konuda bilgi alışverişi olmalı. Yazılar hakkında eleştiri veya olumlu görüşle ilgili olmalı.
Sonuçta dergimizde yazan kişilerin hepsi farklı meslek gruplarından amatörce yazan kişiler. Bu kişilerin yazılarına devam etmesi için, yazılan yazılar hakkında eleştiri hakkınızı kullanmanız gerekmez mi? Öneriler getirmeniz, olumlu ya da olumsuz görüş belirtmeniz gerekmez mi? Olay sadece “Süleyman hocam çok teşekkürler”, “Süleyman hocam benim dergi gelmedi”, “Süleyman hocam aidat ne kadardı?” demekle bitmiyor.

İşin diğer bir kötü tarafı da, üyesi olduğumuz farklı WhatsApp gruplarından gelen paylaşımları iki parmak tıklaması ile ‘Hekimhan Dergisi’ grubuna aktarmak. İyi de bu aktarılan şeylerin hiçbirinin dergi ile ilgisi yok ki… Bu aktarımlarla harcanan bir emek de yok. Üstelik bu aktarılan şeyler zaten herkese ait oldukları farklı WhatsApp gruplarından defalarca geliyor. Bu tür şeyleri bir kez daha dergimizin WhatsApp grubunda paylaşmanın bir anlamı var mı?
İşin ilginç tarafı bu aktarımların bazıları virüs olabiliyor. Yani aktaran kişi, kendisine gelen konunun içeriğine bile bakmadan, iki parmak hareketi ile virüslü linki gruba gönderiyor. Şunu da unutmayın kendi kişisel sosyal medya sayfanızda (Instıgram, Facebook, Twitter v. d.) paylaştığınız şeyler, şayet dergi ile ilgili değilse, kendi sayfanızda veya kendi arkadaş gruplarımızda kalmalı.
İçinde yaşadığımız bu dijital çağda hepimizin zamanı kısıtlı. Hepimiz WhatsApp’ta onlarca gruba kayıtlıyız. Her grup da paylaşımlar, videolar, resimler paylaşılıyor. Ve çoğu da aynı şeyler. İki parmak hareketi ile bunu başka gruplara aktarmanın çok kolay olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu grupta da bunu yapmayalım lütfen...
Bu grubu ayrıcalıklı kılalım. Fikir üretelim. Eleştirelim. Olumlu ya da olumsuz görüş bildirelim. Ama tüm bunların hepsi ‘Hekimhan Dergisi’ hakkında olsun…
Kalın sağlıcakla…

Yorumlar

Popüler Yayınlar