Orhan Bayram Aramızdan Ayrıldı

Orhan Bayram Aramızdan Ayrıldı

Süleyman ÖZEROL

Eğitimci müzisyen hemşerimiz Orhan Bayram aramızdan ayrıldı.
Hekimhan Karadere köyünden eğitimci müzisyen Orhan Bayram, 14 Mart 2024 Perşembe günü İzmir'de aramızdan ayrıldı. Cenazesi 15 Mart 2024 Cuma günü İzmir Buca Kırklar mezarlığında toprağa verildi.
Hak rahmet eylesin...
Aramızdan ayrılan hemşehrimizin ailesine, yakınlarına, dost ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor; anısına 5 Haziran 2019 tarihinde kendisinden derlediğim, Levent Çoban ile birlikte hazırladığımız ve yayınladığımız Hekimhan Müzik Kültürü kitabında yer verdiğimiz yaşamöyküsünü sunuyorum.

Orhan Bayram

1962 yılında Hekimhan Karadere'de doğdu. Annesi Gülüş Bayram, babası Mustafa Bayram’dır. İlkokul, ortaokul ve lise 2. sınıfı Hekimhan'da okuyup Malatya Gazi Lisesini bitirdi. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve daha sonra Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesini bitirdi.
Öğretmenlik mesleğine Muş’ta başladı. Askerliğini temel eğitimden sonra er öğretmen olarak Muş’ta yaptıktan sonra Adapazarı’na, oradan da İzmir'e atandı. Halen burada bir ortaokulda Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yapmakta, etkinliklere katılmaktadır.
Avukat olan bir oğlu var.
Halk müziğiyle ve protest müzikle ilgileniyor. Bağlama çalmasını Hekimhan lisesinde okurken öğrendi. Kaval, yan flüt ve saksafon da çalıyor. Daha çok Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Ege türkülerini yorumlamaya çalışıyor.
Neşet Ertaş, Âşık Mahzuni Şerif, Âşık Veysel, Nesimi Çimen, Davut Sulari, örnek aldığı halk sanatçılarından bazılarıdır.
Malatya, Muş, Sakarya, İstanbul, İzmir, Aydın, Balıkesir gibi illerde çeşitli etkinlik ve dayanışma konserlerine, Munzur festivaline katıldı. ‘Nâr-ı Güman’ adındaki müzik grubu olarak İzmir'de iki ayrı sahnede türkü geceleri yapıyorlar, çeşitli etkinliklere katılıyorlar. Ege bölgesinde yayın yapan Can Radyo’da programa katıldılar. Katıldıkları etkinlikler çeşitli yayın organlarında yer aldı. İzmir'de yayın yapan İz Gazetede röportajlarını yayınlandı.
Beste çalışmalarından ‘Artık Dönme’ Şebnem Budak adlı halk müziği sanatçısının ‘Sırdaş’ adlı albümünde yer aldı.
Halk müziği ile ilgili değerlendirmelerini şöyle dile getiriyor.

“Popüler kültürün onca yozlaştırma çabasına rağmen Halk Müziği hala güncelliğini korumakta, diğer müzik türlerine de kaynak olmaya devam etmektedir.
Özellikle yeni kuşak sanatçılarımızın halk müziğini çağdaş tarzda yorumlayarak söylemeleri türkülerimizin gençler arasında da giderek yaygınlaşmasını ve daha çok ilgi çekmesini sağlamıştır. Bu çaba bu toprakların binlerce yıllık birikimi olan türkülerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ve kalıcı olmasının yolunu açmıştır.
Yerel yönetimlerin ve yöre derneklerinin gençlerimize halk kültürünü ve müziğini benimsetecek çalışmalara ağırlık vermesi, türkülerimizin daha binlerce yıl bu topraklarda söylenmesinin garantisi olacaktır.”
 *


*  Süleyman ÖZEROL-Levent ÇOBAN: Hekimhan Müzik Kültürü, Ankara 2019, s. 123

Yorumlar